Вицепрезидентът Илияна Йотова: Българският език трябва да е задължителен за гражданство

Под патронажа й започна юбилейният фолксъбор „С България в сърцето”

„Време е задължителен критерий, когато се подава молба за българско гражданство, да бъде познанието на български език”, заяви вчера в Каварна вицепрезидентът Илияна Йотова след откриването на 15-ото издание на общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето”. Тя беше категорична, че “българското гражданство не е само въпрос за личен паспорт и документ, а нещо свято”.

„Законодателството има нужда да бъде огледано изцяло, не толкова за улесняване на процедурата, колкото тя да стане по-прозрачна. Засега има съмнения дали българите, които подават молби за гражданство по произход, имат право”, добави Йотова.

С добруджанско гостоприемство и топла прегръдка Йотова беше посрещната в Българево по време на подготовката за младежкия фолклорен събор "С България в сърцето". В него участват над 1000 деца и младежи, включително и наши сънародници, които живеят в чужбина. Мотото му е "Фолклорът - най-атрактивната картичка на България". Съборът се провежда от 11 до 13 май, като организатори са община Каварна и продуцентска къща "Пирина".

"Събитието, което се провежда в момент, когато страната ни председателства Съвета на ЕС, дава възможност за изявяване на най-добрите постижения на младежите в областта на българския фолклор. Убедена съм, че съборът ще допринесе за запазване на българщината и предаване на поколенията на народните традиции", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Домакините в Българево показаха с гордост етнографския си кът в читалището с експонати от края на XIX и началото на XX в.

Голямата изненада за Йотова беше запознанството й с една от жителките на Българево - филипинката Ейра.Тя сподели пред вицепрезидента, че е разбрала от свой съученик колко красиво е Черно море, омъжила се е за германец и от 4 години живее в Българево, където смята да остане със семейството си.

Селото е единственото, в което булките след венчавка не го напускат, а водят заврени зетьове в него. Домакините подариха на вицепрезидента тъкана гагаузка престилка и плетени вълнени терлици, а тя обеща отново да дойде при тях заради силното взаимно емоционално зареждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България