Вицепрезидентът Илияна Йотова: Работи се за създаване на Български културен институт

Работи се за създаване на Български културен институт. Това обяви в понеделник във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на откриването на Международния летен семинар по български език и култура във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий".

picture-135_640x480

„Именно това ще бъде институцията, в която ще има възможност да се издава документ за познанието по български език, естествено с компетентен изпит, проведен от компетентни преподаватели. Функциите на един такъв институт ще бъдат много по-големи. Това е много сериозно и мощно оръжие за културна дипломация и културно влияние“, обясни Йотова.

По думите и обаче най-сериозният проблем е, че са намалели лекторатите по български език в Европа.

С рецитал на одата „Българският език“ Илияна Йотова откри 41-я Международен летен семинар по българистика. Тя подчерта, че няма друго по-подходящо произведение, което да постави началото на толкова грандиозно събитие. Йотова припомни, че за филолозите изучаването на българския език не е само избор, а призвание.

„Днес не мога да скрия емоцията си, че освен нас, представители на 33 държави от три континента, са тук, за да изучават българския език и култура, да участват, някои от тях не за пръв път, в Международния летен семинар по български език и култура", изтъкна вицепрезидентът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България