Вицепремиерът Томислав Дончев: Ограниченията в извънредното положение ще са основно за пътуването

Въпреки че има относително малък брой заразени, сега е решителния момент да се вземат мерки за да ограничим разпространението на вируса. Взехме решение утре да предложим на Народното събрание да се обяви извънредно положение на територията на републиката.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след извънредното заседание на Министерския съвет съвместно с националния щаб за коронавируса.

Има нужда да ограничим пътуването на български граждани до страните с голямо разпространение на вируса както и от тези страни. Има необходимост от много по-строго спазване на карантината. Тук ще са необходими глоби, спиране на социални плащания на лица, които не спазват карантината. Спиране на заведения, където има ступване на много хора. Трябва да следваме финия баланс на правата на гражданите и да ограничим разпространението, обясни Дончев.

Това не означава спиране на стопанския стокооборот, нито ограничение на граждански права. Единствено правото на свободно движение, и то по очевидни причини. Не можем да допуснем заразени хора своеволно да нарушават режима, каза още Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България