Внасяме 5400 работници по морето

Персоналът основно от Украйна, Молдова и Беларус

Близо 5 400 работници от трети страни ще бъдат наети за този туристически летен сезон в нашата страна, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в международната конференция на тема „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия”, която се провежда в курорта „Албена“.

Тя уточни, че това са данни на база предварителни заявки. Окончателната бройка ще стане ясна, след като приключи сезонът и бъдат обобщени цифрите от Агенцията по заетостта.

Броят на чуждите работници е драстично по-голям спрямо миналата година, когато от трети страни у нас са били наети около 3400 човека. Те са били основно от Украйна, Молдова, Беларус и единични бройки от Тайланд и Филипините. Общо 369 000 души са били заетите през миналата година в туристическата индустрия у нас, посочи Ангелкова.

Тя напомни, че с одобрените преди месец промени в Закона за туризма с 19 документа са намалени различните регистрационни режими, изисквани преди. И подчерта, че желанието на министерството е до края на годината да има възможност по електронен път да се заявява категоризацията и прекатегоризацията на хотели и на местата за настаняване, което допълнително ще улесни бизнеса.

По-късно Ангелкова провери ситуацията на плажа в Каварна и препоръча общината да вземе спешни мерки и да спре строителните дейности до ивицата. Зоната, която преди е осигурявала достъп до плажа, сега е възпрепятствана и причинява дискомфорт на туристите. Това е абсолютно забранено след 15 май, напомни министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика