Връщането на парите за праното под въпрос

Европейската комисия е изпратила писмо до България, в което сигнализира за проблеми при връщането на пари на клиентите на „Булгаргаз“, които са били клиенти на газовото дружество на свободния пазар. Това се разбра на заседание на енергийната комисия в НС, която обсъжда промени в Закона за енергетиката, за да се позволи на КЕВР да преизчисли старите сметки за парно заради по-ниската цена газа от Русия, която е в сила от август.

Клиенти на „Булгаргаз“, които са купували газ на свободния пазар, са започнали да имат претенции. Според писмото на Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешни енергийни въпроси“ в ЕК връщането на парите ще повлияе на свободния пазар, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Според нея е нужно в допълнителните разпоредби на Закона за енергетика да се запише, че „Булгаргаз“ ще възстановява пари само в качеството му на обществен защитник. Така на практика пари ще получат топлофикационните дружества и газоразпределителните дружества, съответно и техните клиенти, които получават газ на регулирани цени.

Никой не пречи на „Булгаргаз“ да се разплати с другите си клиенти, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Според него дружеството като търговец на газ на база договорите с клиентите си ще изчисли какви са надвзетите суми и ще ги върне с анекс към договора, обясни схемата Иванов.

Няма да има проблем с достоверността за това каква сметка ще платят битовите абонати и колко ще им върнат като надвзета сума, това гарантират промените в закона, посочи още министър Теменужка Петкова.

В закона са заложени два варианта: Ако клиентът плаща на реално потребление, в първата фактура ще му се приспадне надвзетата сума за топлинна енергия. И вторият - при тези с прогнозни сметки – при тях разликата в цените и сумата за връщане ще се отрази в изравнителните сметки.

Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че партията няма да подкрепи промените в Закона за енергетика. Той настоя законопроектът да бъде оттеглен и да започне обществено обсъждане. Според него начинът, по който ще се връщат парите, е неправилен особено за хората, които получават изравнителни сметки в края на отоплителния сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини