Въвеждаме еврото от лятото на 2022 г.

Трябва да престоим в ERM II поне 3 години, каза Валдис Домбровскис

Някои са чакали почти 10 г.

В магазините у нас ще може да пазаруваме с евро най-рано от лятото на 2022 г. “България може да влезе в еврозоната три години след постъпването в т. нар. “чакалня за еврото” - валутния механизъм ERM II”. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за единната валута, финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари.

В “чакалнята за еврото” пък се очаква да влезем точно след година. България вече официално заяви желанието си да влезе едновременно в банковия съюз на ЕС и в ERM II. Като през следващите 12 месеца Европейската централна банка ще направи преглед на банковата система в страната за да прецени готовността ни за влизане в банковия съюз. При положителна оценка министрите на финансите от еврозоната се ангажираха да ни допуснат и до “чакалнята за еврото”. Така се оказва, че трябва да минат поне четири години, до лятото на 2022 г. за да бъде въведено еврото в страната.

“Веднъж влязла в чакалнята, страната трябва да остане там поне две години и да отговаря на изискванията от Маастрихт, преди да се присъедини към еврозоната”, обясни Валдис Домбровскис. След двете години на изчакване се извършва оценка на готовността и практическа подготовка за въвеждане на еврото, допълни той. Обикновено поне три години изминават между влизането в чакалнята и постъпването в еврозоната, поясни Домбровскис.

“Имало е случаи, в които някои държави бяха в изчакване почти десетилетие, например Литва и Латвия. Зависи от изпълнението на изискванията от Маастрихт. Засега България ги изпълнява всичките и ако това не се промени, ако продължи подобряването на фискалните и макроикономическите политики, има начин да се придвижи към еврото много по-бързо, три години след влизането в чакалнята”, заяви зам.-председателят на ЕК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес