Въвеждат нова такса за храна в предучилищните групи в Твърдица

Родителите на децата на възраст 5 и 6 години, които са в задължителното предучилищно образование в Твърдица, да заплащат месечна такса за храна в размер на 30 лева - това предложение за промяна в местната общинска наредба е внесъл кметът Атанас Атанасов. Реалният разход на месец за храната на едно дете възлиза на 38 лева, но остатъкът от 8 лева се финансирал от държавата. Въвеждането на таксата се налага заради влязлата на 1 януари 2018 г. промяна в Закона за местните данъци и такси, според която за децата в задължителните предучилищни групи трябва да се плаща такса за хранене, извън заделените от държавата средства.

Твърдица е първата сред останалите три общини в Сливенска област, която е готова с предложението си за новата такса. Ако то бъде прието, реално разходите на семействата за малчуганите от задължителната предучилищна възраст ще намалеят. В ЦДГ "Щастливо детство" в балканското градче, например, има 100 деца в 4 подготвителни групи. "Досега родителите плащаха между 2 и 2,40 лева на храноден" - съобщи директорката Янка Костова. Общата месечна сума е възлизала на повече от 40 лева, при посещаемост без отсъствия. След въвеждането на таксата семейният бюджет ще бъде облекчен с 10 и повече лева. За по-малките деца, които не са на задължително обучение, обаче, не се предвижда промяна и заплащането остава на храноден.

В общинския и областен център Сливен в момента подготвят промени, свързани с новите изисквания на закона. От общината успокоиха, че те няма да се отразят чувствително на джоба на родителите. В момента за посещение в детска градина се заплаща такса от 35 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България