Вътрешните министри на България и Румъния: Заедно трябва да настояваме за влизането на двете държави в Шенген

Министрите на вътрешните работи Валентин Радев и Кармен Даниела Дан проведоха двустранна среща преди пленарното заседание на двете правителства в Евксиноград, съобщават от вътрешното министерство. Те заявиха общата си позиция, че трябва заедно – двете държави, да настояват за влизането на България и Румъния в Шенген. Категорични са, че страните ни са изпълнили заложените критерии и не разбират изразените от някои държави, членки на ЕС, резерви. Според министър Валентин Радев основна задача е с непрекъсната информация да убеждаваме  европейските партньори в добрата работа и готовността за Еврозоната на двете министерства на вътрешните работи.

Валентин Радев и Кармен Даниела Дан

По време на срещата министрите обсъдиха и въпроси, свързани с предстоящото европредседателство на България. Министър Валентин Радев не скри, че разчита на подкрепа от румънска страна по повод Дъблинското споразумение, което вероятно ще се обсъжда тогава. Като даде висока оценка на постигнатото полицейско сътрудничество, румънският вътрешен министър пожела това взаимодействие да продължи се надгражда на по-високо оперативно ниво. Министър Кармен Даниела Дан изрази очакването си през следващия период повече внимание да се обърне и на морската ни граница.

В рамките на двустранната среща двамата вътрешни министри подписаха Протокол между МВР на Република България и МВР на Румъния за прилагане на Спогодбата между двете правителства за обратно приемане на собствени граждани и чужденци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България