В състояние на фалит са 11 болници в страната

Снимка: Архив

100 млн. лв. са дълговете на над 70 общински лечебници

Сериозен проблем е увеличението на минималната заплата

В тежко финансово състояние са 31 общински болници в страната, като 11 от тях са практически във фалит. Всички те осигуряват безплатна медицинска помощ на близо 2 милиона населението, което няма алтернатива за достъп до здравеопазване. Това стана ясно по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник, посветен на обсъждането на мерки за оздравяване на лечебните заведения.

В поне десет общини е налице много сериозен проблем, тъй като няма частни структури, на които пациентите да разчитат, обясниха зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Местните болници имат огромни задължения, просрочени плащания и неизплатени заплати.

Основен проблем на лечебните заведения, които са в състояние на фалит, е че разходите за месечните възнаграждения на персонала и внасянето на осигуровки, са по-големи от приходите.

С увеличението на минималната работна заплата от 1-ви януари 2018 г. много от лечебните заведения на практика ще престанат да функционират, зави пред “Труд” д-р Тотев.

Актуална справка сочи, че разходите за заплати в общинските болници у нас са средно 83%. С други думи от догодина те ще работят само за възнаграждения, за сметка на останалите им разходи.

Предложението на КНСБ е създаване на фонд за подпомагане на общинските клиники и някои от тях да получат статут на защитени.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посочи, че в момента се прави анализ по области и оценка на рисковете като за всяка болница ще се търси индивидуален подход. По думите му общите задължения на общинските лечебни заведения, които са над 70, са 100 млн. лв. От тях просрочените са 46 милиона лева.

Надлимитната дейност, която не е изплатена е 4,409 млн. лв. Приходите на общинските болници са 37,5 млн. лв., от които 32 млн. са разходи за работна заплата. Те имат дългове за медикаменти на стойност 5,6 млн. лв.

 

Задължения

Медиците в Ловеч продължават протеста си

Медиците от болницата в Ловеч излязоха днес за втори ден на протест. На 11 декември персоналът на едно от най-задлъжнелите лечебни заведения в страната пристъпи към предупредителни протестни действия, които ще продължат и през следващите дни. Ръководството и медиците излязоха с декларация, в която настояват за решения на тежката финансова криза, в която е изпаднало лечебното заведение.

Персоналът настоява и да получи възнагражденията си за септември, октомври и ноември.

Ако исканията на медиците не бъдат чути, в четвъртък сутринта ще преминат към ефективни действия и ще спрат работа. Сметките на лечебното заведение са запорирани, средства няма дори за консумативи и лекарства. От началото на годината са напуснали над сто леари, медицински сестри и санитари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве