Генералният директор дръпнал шалтера на националното радио

Журналисти се събраха на протест пред радиото в защита на колежката си Силвия Великова, на която още сутринта бе върнат съдебния ресор.

Прокуратурата и ДАНС влязоха в БНР

Проверката се извършва под ръководството на Иван Гешев

Спирането е оповестено на 12.09 в 21.16 часа

За пет часа от 6 до 11 часа, млъкна днес националното радио. Ръководството му съобщи на слушателите, че има техническа профилактика, а на СЕМ обясни, че е възникнал технически проблем. Оказа се, че новият генерален директор Светослав Костов на своя глава, в противоречие със закона е спрял ефирното излъчване на радиото. Това не се бе случвало никога досега.

“БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи”, припомниха от прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавно извършване на проверка за в БНР. Тя ще се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Повод е спирането на излъчване в ефир на програма “Хоризонт” на БНР. Спирането на радиото бе оповестено часове по-рано - в 21.16 ч., в четвъртък. Обяснението бе - предварително планирана техническа профилактика. По-рано стана ясно, че е сменен ресорът на Силвия Великова и тя вече няма да отговаря за съдебната система. Малко преди да бъде обявена профилактика на предавателите се разбра, че никой не иска да я замести в сутрешния блок и на ръководството се наложило да обяви “профилактика”.

По закон всяко прекъсване на програмно излъчване става след съгласуване. За необходимост от профилактика НУРТС уведомяват ръководството на радиото месец по-рано. Генералният директор на БНР трябва да каже “да”, да има съгласие на КРС и бъде уведомен СЕМ, както и слушателите на радиото. Всички предаватели не могат да бъдат изключвани едновременно, както се случи вчера.

Опитите на “Труд” да се свърже с генералния директор на БНР Светослав Костов се оказаха безуспешни. Телефонът на радиошефа даваше свободно, но той не реагира.

От прокуратурата съобщиха, че е получено писмо - справка от ДАНС за създадената за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект, причините за това спиране. Проверката е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС.

 

Реакция

Борисов: Главанаци, имам чувство, че го правят нарочно

“Когато научих вчера за свалянето на Силвия Великова, аз се обадих лично. Може би от 20 години, като главен секретар тя ми беше криминална журналистка, отговаряше за МВР, после като кмет и като премиер ме е отразявала. Даже и на празници, винаги сме се поздравявали, вярвам, че тя ще го каже. Като чух за тази глупост, която са сътворили, обадих се все пак тя да ми потвърди, тя ми каза. Разпоредих се...” Това разказа министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Русе на импровизиран брифинг по повод отстраняването от ефир на Силвия Великова.

Борисов обясни, че не познава шефа на БНР и никога не го бил виждал. “Нито съм участвал, нито съм казвал нещо за избора му, но помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите, а не се меси, обаче съм и председател на партия, което ме прави шеф на най-голямата ПГ в парламента, която е гласувала за неговия избор, и ако не оправи това безобразие, днес сутринта няма да дойда в Русе, ще отида в парламента и ще поискам от ПГ да му вземе оставката, или да му поиска оставката.”

“Какво повече да направя - главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно”, каза още премиерът.

 

Позиция

БНР: Великова призова слушателите да вземат участие в протест

Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми били причината за отстраняването на Сивия Великова от ефир се посочва в позиция на ръководството на БНР.

В нея се уточнява, че Великова не е уволнена, но в същото време се посочват нейни грешки в ефир. На 28 август СЕМ е издал наказателно постановление от БНР. Мотивите за санкцията са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.

Другото прегрешение на журналистката, според ръководството на БНР е че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването “12+3” като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест.

 

Бетина Жотева, член на СЕМ: Това е безпрецедентно!

Това е безпрецедентно спиране на ефира на БНР, поради което сме поканили ръководствата на БНР и КРС за среща още в понеделник. БНР имат лиценз за 24 часово излъчване и те нямат право да го спират. КРС отговаря за сигнала. Трябва да бъде напълно изяснено какво се е случило. Но пак казвам, това е безпрецедентно.

 

 

Валери Тодоров, бивш шеф на БНР: За профилактика се казва месец по-рано

За планова или наложителна профилактика се уведовява месец по-рано. Абсурд е да бъдат изключени всички радиопредаветели. Който и да е предавател не може да бъде изключен без съгласуване с КСР и с генералния директор на БНР. Спирането на предавател става само с разпореждане на генералния директор на БНР.

 

 

 

Александър Велев, бивш шеф на БНР: Не се прави профилактика така

Няма друг такъв случай в историята на радиото.

Профилактиката на предавателите се прави един по един - никога на всички едновременно. Безпрецедентно!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България