Ген. Мутафчийски: Наложените мерки срещу коронавируса като че ли не дават резултат

Шефът на щаба за борба с COVID-19 ще предложи на правителството да се въведат най-твърдите мерки

Наложените мерки през последното денонощие не дават необходимия резултат. Днес на централни места в София животът продължаваше както винаги. Към нас се задава епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да сме отговорни към нас самите, към възрастните и към колегите ни. Това заяви на извънреден брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Впечатленията са, че изпаднахме в дребнотемие, фокусът на вниманието се измести в теми дали магазинът за пирони или фризьорският салон ще работи. Това показва, че не знаем какво ни предстои. За един ден увеличихме броя на заболяванията си с 30%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки. Въпросът е за физическото население на Европа и света. Една особена и беззащитна част от него каквито са възрастните. Слава Богу, децата ни са пощадени", каза той.

"Предстоят ни времена на изпитание. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които най-много обичаме. Тези, които са ни дали живот и са ни отгледали. "Ще предложа на Mинистерския съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Без магазините за хранителни стоки не можем, не можем и без аптеките. Не ме питайте за фризьорски салони. Цял ден получавам обаждания какво ще стане с павилиончето за банички или фитнес залата и аз им отговарям - опитайте са да спасите вашите възрастни родители, баби и дядовци. Магазинчето ще оцелее, но да си дадем шанс да отмине с по-малко загуби. Фокусът на мерките е, че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Осъзнавам цялата си отговорност след това, което чухте", завърши той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България