Георги Гьоков: Държавата трябва да осигури заетост на хората в неравностойно положение

Народните представители от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков и Васил Антонов проведоха работна среща с Председателя на Националния съюз на трудово-производителни кооперации Стилиян Баласопулов и Георги Георгиев - главен експерт Пазарна политика. Срещата бе част от разговорите по „Визия за България”, които левицата започва в цялата страна и обсъждания Законопроект за предприятията на социалната и солидарна икономика.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че сред акцентите в социалната политика на държавата трябва да е осигуряването на заетост на хората в неравностойно положение. „Кооперациите трябва да бъдат подкрепяни и законодателно, защото понякога те са единствената възможност за решаване на проблемите на хората, най-вече в малките населени места – и за работа, и за услуги“, каза народният представител и зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика Георги Гьоков.

Той припомни, че идеята за ТПК се заражда скоро, след като възниква съвременната пазарна икономика и оттогава те неотменно се свързват с търсенето на по-добри, справедливи и по-достойни трудови отношения между хората. „Те са алтернатива на останалата стопанска организация и като такава, въпросът за тяхната приложимост в реалния икономически живот е бил основен за обществото ни“, каза още Гьоков.

Народният представител Васил Антонов заяви, че развитието на ТПК и кооперативното движение може да заеме основно място във „Визия за България“. „Новият подход в засилване социално-икономическата роля на държавата е създаване на нов тип предприятия – със „социално-икономическа цел“, каза още Антонов.

На срещата бе обсъден и най-после внесения от Министерския съвет Законопроект за предприятията на социалната и солидарна икономика. Народните представители от БСП бяха категорични, че необходимостта от създаване на такъв закон, който да регламентира социалната икономика и нейните субекти, е безспорна. Те добавиха, че социалните предприятия са ключов елемент от европейския социален модел и носят значителен принос на обществото. „Те трябва да се регламентират, създават, подкрепят и насърчават, за да може впоследствие техният потенциал да се ползва за растеж и капацитет за създаване на социална стойност“, категорични бяха народните представители.

И двете страни изразиха разочарование, че въпреки огромното закъснение, законът не отразява в достатъчно изискванията на европейското законодателство и в този си вид ще е неприложим и неработещ. Георги Гьоков се ангажира, че ПГ на „БСП за България“ внимателно ще подходи при обсъждане на законопроекта на първо гласуване, а между двете гласувания ще направи сериозни предложения, които да го направят работещ и полезен.

„Този законопроект не може да се движи извън цялостната концепция за социалната икономика и не бива да се обсъжда отделно от други обещани от правителството законопроекти – Законопроекта за хората с увреждания и Законопроекта за социалните услуги и дори с окончателния вариант на концепцията на правителството за Трудово лекарската експертиза“, категоричен бе Георги Гьоков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика