Главният стратег Стив Банън махнат от Съвета за национална сигурност

Стив Банън - главен стратег на президента Доналд Тръмп, изгуби постоянното си място в Съвета за национална сигурност (СНС) при промени в състава му, предаде АФП.

Назначението през януари на бившия шеф на крайнодесния сайт Брайтбарт бе критикувано като политизиране на влиятелния орган, занимаващ се с въпроси на отбраната и разузнаването.

Според помощник в Белия дом Банън бил пратен в СНС да държи под око шефа на съвета Майкъл Флин, който бе принуден да хвърли оставка през февруари.

Самият Банън заяви, че бил вкаран в СНС с цел обуздаване на съвета, който се разраснал прекомерно при предишната администрация, когато бе оглавяван от Сюзън Райс. Сега обаче това правел новият шеф на СНС Макмастър.

С промените шефът на ЦРУ, директорът на Националното разузнаване и военен №1 получиха постоянни места в СНС, иначе от януари те трябваше да участват в заседания, само ако темата пряко ги засягаше.

Според “Политико” Банън мислел да подаде оставка и като главен стратег заради неразбирателство с президентския зет и съветник Джарет Кушнер, но донорката на републиканците Ребека Мърсър го убедила да остане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка