Гняв срещу „Юве“ заради играч от КНДР

Хан Куан-Сон е един от най-обещаващите млади футболисти в Италия. Той е 19-годишен и играе като нападател за „Перуджа“ в Серия „Б“. Силните му изяви привлякоха интереса на „Ювентус“. Шампионът на Италия ще се опита да го привлече през лятото.

Куан-Сон е едва на 19-години, но вече има два мача за националния тим на родината си. Страната, от която е талантът, се казва КНДР.

Лично лидерът Ким Чен Ун мечтае държавата от Източна Азия да се превърне в световна футболна сила. Именно заради това държавният глава е дал благословията си, за да може Куан-Сон да започне тренировки в престижна италианска школа, когато футболистът бе едва на 13 години. В последствие нападателят хванал окото на „Каляри“ и тимът го привлече. Още във втория си мач за първия отбор, севернокореецът вкара на „Торино“ в Серия „А“. Но над изгряващата звезда на младока има политически облак, който заплашва кариерата му.

В края на август миналата година Куан-Сон заби хеттрик за „Перуджа“, където бе пратен под наем, за да се обиграва. Заради трите попадения бе поканен да гостува в популярно спортно предаване на Ботуша. Всички искаха да видят коя е новата сензация сред тийнейджърите в страната. Часове преди шоуто обаче Куан-Сон получи обаждане от Пхенян. Забраниха му да дава интервюта и изобщо да забрави за всякаква вид медийни изяви. В противен случай талантът трябвало да бъде качен на самолета и върнат обратно в Северна Корея.

Това действие разбуни духовете в Италия и започнаха призиви да бъде спряно изплащането на заплата на футболиста. Причината е, че според законите в Северна Корея всеки, който работи извън националните граници, трябва да дава голяма част от възнаграждението си на правителството. Случаят с Куан-Сон не е изключение.

Само преди година Италия стана петата страна, която изгони севернокорейския посланик заради политиката на родината му и постоянните заплахи за използване на ядрено оръжие. Именно заради това се възропта срещу „Каляри“, чийто собственост е играчът. На Апенините са на мнение, че чрез заплатата на футболиста се спонсорира вражеска държава, което е „срам и позор“.

„Ювентус“ обаче иска настоятелно младока. В Италия се чудят в каква посока ще ескалира политическото минно поле около играча. Все пак „Старата госпожа“ ще даде двойна, дори тройно по-голяма заплата на нападателя при трансфер. „Юве“ има опит с подобни държави, след като един от синовете на Муамар Кадафи бе акционер в клуба.

А КНДР предизвика един от най-унизителните моменти в италианската футболна история, когато изхвърли „адзурите“ от мондиала през 1966 г. - 1:0. Повече от 50 години след онзи случай родината на Куан-Сон може да е причина за нови италиански драми.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят