Григор бие чисто в третия кръг (обзор)

Григор Димитров продължи победния си ход на Аустрелиън оупън, като стигна до първия си чист успех едва в третия кръг. Родният тенис ас мина със 7:6 (5), 6:4, 6:4 през наглед непретенциозния Томас Фабиано (Италия), за да стигна до осминафиналите на мъжката схема. Така той стана вторият българин, който за пет пъти се класира сред най-добрите 16 в Мелбърн след Катерина Малеева. Късмет му донесе и герба на България, който се появи на ракетата му, а от трибуните отново го подкрепяше сериозна българска агитка.

Този път не се стигна до загубен сет, както бе в първите два мача на Димитров. Най-голямата опасност за това имаше в първата част. Григор проби в шестия гейм, но допусна съперникът веднага да се върне в играта. Нисичкият Фабиано компенсираше липсата на физически предимства с невероятно темпо. Макар и 102-и в света, италианецът беше изключително бърз в разиграванията, а нетрадиционните му решения на корта биха затруднили и най-добрите в мъжкия тенис.

Димитров обаче се оказа подготвен и отговори със същото. И в първите си срещи той впечатли с ранно взимане на топката и тежки удари в обратния ъгъл, които съсипаха доста по-възрастните му съперници. Бързоногият Фабиано се опитваше да гони всяка топка, но българинът беше прекалено точен. Спокоен и мотивиран, той заби 13 аса, спечели 80% от разиграванията при вкаран първи сервис, регистрира 37 печеливши удара срещу 17 за противника като двамата направиха почти равен брой непредизвикани грешки – 33-32. Ключът пък бе в 4 от 5 реализирани точки за пробив. Тук думата си каза и опитът от важните мачове.

В тайбрека на първата част не мина без напрегнати моменти, но след 5-5 италианецът сбърка, а в следващия миг Григор го наказа, за да поведе в резултата. В следващите части вече нямаше чак такава интрига, въпреки че Фабиано не сложи оръжие. Българинът изпусна аванс от ранен пробив във втория сет, но се реваншира с нов в седмия гейм. В тези минути Димитров вкара и няколко зрелищни минаващи удари, които вдигнаха публиката на крака и обезсърчиха дребосъка. Подобен бе сценарият и в третата част, а седмият гейм отново се оказа ключов. В този момент противникът сякаш се примири със съдбата си и малко по-късно Григор затвори мача.

Следващото препятствие в Мелбърн е 20-годишният американец Франсес Тиафоу, който се наложи с 6:7 (3), 6:3, 4:6, 6:4, 6:3 над Андреас Сепи (Италия). 188-сантиметровият американец оцеля в тежка част от схемата, в която отпаднаха финалистът от „Уимбълдън“ Кевин Андерсън (ЮАР), който бе поставен под №5, но загуби именно от Тиафоу, както и №9 Джон Иснър (САЩ).

Беше много тежък мач и сега съм доста уморен – призна младокът. - Всичко ме боли, но съм щастлив. Играх много агресивно и се опитвах на наложа моя стил. Вече оставам все по-дълго в разиграванията и не отстъпвам на противниците.“

За Григор осминафиналът е и битка за мястото му в ранглистата. Миналата година той стигна до четвъртфиналите в Мелбърн, и ако повтори постижението си, ще защити точките си. Но дори това няма да му гарантира запазване на позициите, тъй като някои от преките му съперници за 20-ото място като испанците Роберто Баутиста Агут и Пабло Кареньо Буста също все още са в играта на Аустрелиън оупън. Баутиста Агут пък ще може да разчита на точки и в началото на февруари, тъй като по традиция ще играе и на София оупън, докато Димитров отказа участие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт