Григор отмъсти и на Кириос (обзор)

на. Триумфът със 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4) класира българина на четвъртфиналите на Аустрелиън оупън за втора поредна година.

Димитров не допусна мачът да се превърне в повторение на полуфинала в Бризбейн преди 2 седмици. Тогава той водеше със сет и пробив, но Кириос възприе провокативна тактика, която наруши концентрацията и увереността на българина и успя да стигне до обрат. А по-късно и да го наследи като шампион на турнира.

Първите 2 сета се решиха от нервите – в тайбрек, в които Димитров диктуваше играта и знаеше точно къде да търси шансовете си между мощните удари, които летяха от ракетата на съперника.

Кириос обаче също показа изненадваща устойчивост. Дори пасив от два сета не отчая скандалджията, който сякаш беше оставил мръсните трикове в съблекалнята и играеше на върха на възможностите си. Един пробив му беше достатъчен, за да спечели сета, тъй като сервисът му не спираше да работи – Ник завърши двубоя с цели 36 аса, а Григор „едва“ с 16.

Четвъртата част се оказа най-драматичната. В началните геймове двамата изпуснаха точки за пробив, но в 8-ия българинът стигна до аванс след брутална грешка на Кириос, сбъркал елементарен смач в близост до мрежата. Димитров обаче не успя да затвори мача от първи опит – съперникът върна пробива под бурните овации на публиката, която напълно беше забравила противоречивите моменти от предишните срещи. Скандалджията напомни за себе си и започна да подхвърля реплики към българина през мрежата. Григор издържа и на това, този път провокациите на Кириос останаха без резултат. Българинът отново доминира в тайбрека и си осигури 3 мачбола. При първия Кириос заби последния си ас, но вторият бе реализиран с майсторски минаващ удар и след 3:26 часа на корта Димитров взе третата си победа от 4 мача с „лошото момче“. Двамата обаче запазват приятелството си на корта. Веднага след последната точка Кириос прегърна Григор и му каза: „Вярвай!“

Следващата задача на българина изглежда значително по-лесна. За да изравни миналогодишния си полуфинал третият в света трябва да мине през британеца Кайл Едмънд, който победи с 6:7 (4), 7:5, 6:2, 6:3 италианския ветеран Андреас Сепи. Този път Димитров няма да търси реванш, тъй като има две победи в двата мача помежду им. И двете обаче са в 3 сета, като втората бе в Бризбейн в началото на месеца.

„Но споменът за тези срещи ми дава самочувствие, защото играх добре – заяви британецът. - Той, разбира се, също. Има какви поуки да извлека от загубите, има и какво да направя по-добре. Мога да изиграя доста по-силен мач срещу него.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт