Дават стадионите на клубовете за 30 години

Приетият на второ четене нов закон за спорта дава възможност на клубове и федерации да участват активно в обновяването и модернизирането на съществуващите съоръжения. Държавни и общински спортни обекти вече ще се отдават под наем за срок до 30 години, независимо дали дружествата наематели са търговски или с нестопанска цел. Така футболните клубове, повечето, от които са АД-та, спокойно ще могат да управляват базите си и да инвестират, в тях без да се притесняват, че в даден момент могат имат проблеми с използването им.

Досега срокът за наем на спортни съоръжения беше 10 години, което възпираше инвестиции в тяхното обновяване, тъй като спортната инфраструктура е с най-бавна възвращаемост и от нея трудно се печели.

„Червената“ депутатка Весела Лечева обяви, че в закона не е приет предложен от БСП списък с националните спортни обекти, които да бъдат включени към Олимпийски център. Сред изброените съоръжения е и Зимният дворец, който преди дни беше открит изцяло реновиран. Той и останалите предложени от Лечева обекти са част от активите на държавните дружества Национална спортна и „Академика 2011“ с принипал спортното министерство и на тях и към момента се извършва подготовка на елитни състезатели. Освен това обектите са защитени поименно от закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт