Дамян Попов: Татко иска внуци, а на мен още ми се хойка

Мисля, че ще се справя добре в "Като две капки вода", убеден е младият поп певец

Дамян Попов е едно от най-запомнилите се и актуални попълнения на българската поп сцена. Помним го още от второто издание на музикалното риалити "Мюзик айдъл", от номинацията му за най-силен дебют.

Младият поп певец е носител на награди от български и чужбински конкурси. Сред най-големите хитове на певеца са "Не виждам без теб", "Не вдигай", "1 милион", а това лято новият му музикален проект "Твоето момче", в дует с Дивна, оглави чарта на музикалния портал Меломан.бг и електронното списание "10-те най" за изминалия месец. Музиката на новото парче е на Дамян, аранжиментът - на Калин Димитров, текстът е на Росен Димитров, а ефектното видео е режисирано от Николай Нанков.

След категоричния успех на сингъла "Твоето момче" Дамян Попов подготвя нова песен - този път с Миа, с която често можем да го видим на една сцена. През 2015 г. двамата завладяха родните поп чартове с хита "Щом те видя", над който работиха с Владимир Ампов - Графа и Калин Димитров.

- Дамяне, очакваше ли "Твоето момче" да се нареди сред най-харесваните и излъчвани песни на лято 2017-а?

- Честно да ти кажа - не. С удоволствие обаче отбелязвам, че песента имаше милиони гледания и бе една от най-излъчваните в електронните медии, което не се случва често, особено когато не си продуциран, а свободен артист.

- А ти нали беше към "Пайнер"?

- И продължавам да съм там, работим чудесно, но те си имат други приоритети - като поп фолк и балканска музика, а поп-музиката се приема като един малък комплимент от фирмата. Разбира се, телевизия "Планета" също върти парчето "Твоето момче", но то с успех се разпространяваше и от други медии.

- А как попадна в "Пайнер"?

- По покана на инж. Митко Димитров, който работи и с поп изпълнители като Веско Маринов, Светла Иванова и други.

- В последно време се говори, че много от изпълнителите си купуват гледания в You Tube?

- Така е, иначе е необяснимо как някои клипове могат да съберат над 15 милиона гледания в малка държава като нашата. Едно рап парче няма как да бъде теглено от почитатели на Лили Иванова, Тони Димитрова и Кичка Бодурова, например. Има случаи, в които световни изпълнители не са събирали толкова гледания, колкото някои наши певци. Мисля, че вече и слушатели, и медии са наясно, че няма как тези показатели да са реални.

- Много от твоите колеги се оплакват, че вадят нови парчета, но родните радиа и телевизии не ги въртят достатъчно. Така ли е наистина?

- В това отношение аз мога да се похваля. Последният ни проект се върти от всички български радиа. И аз съм бил жертва на този проблем - моя песен да не стигне до достатъчен брой слушатели. Затова като колегите си призовавам нашите радиа и телевизии да залагат преди всичко на българската музика. Имаше период, преди 5-6 години, когато излъчването на родна музика бе сведено до мининум. Сега нещата в тази насока, за наша радост, се развиват много по-добре. И това ще го признае всеки български изпълнител и музикант, ако си сложи ръка на сърцето.

- Я да позачекнем по-лични теми. Ти си младо, талантливо и хубаво момче. Имаш ли си сериозно гадже?

- Знаеш ли, още ми се хойка и имам своето обяснение за това. Като студент учех и работех по пиано барове, ходех по конкурси и за разлика от мои колеги, които тогава го удариха на живот, аз изцяло се бях отдал на творческото си развитие и нямах време за момичета. И чак като завърших и бях се поутвърдил като певец, взе да ми се живее - да свалям гаджета, да пътувам в чужбина... В момента толкова ми е сладък ергенлъкът, че дори не мога да си представя много сериозна връзка.

- Искаш да кажеш, че досега не си имал сериозна връзка?

- Имал съм, естествено - два пъти, като втория не свърши много благополучно.

- Какво значи една връзка да завърши благополучно?

- Да приключи без скандал, както първата ми връзка - с момичето и до ден днешен си останахме приятели, разделихме се, защото и двамата разбрахме, че отношенията ни са се изчерпали. И понеже втората приключи със скандал, сега още повече ми се живее като необвързан човек.

- А как се виждаш в бъдещето, за какво мечтаеш?

- Естествено, творческите ми планове са свързани с музиката. Мисля да направя един албум, който да е предимно с дуети, защото вече имам доста такива - с Димана, със Светла Иванова, с Дивна, с Миа и други. Вече съм избрал и заглавието на албума - "Двамата с теб", както се казва парчето ни със Светла Иванова. Това е едно много интимно послание - двамата с теб, двамата със слушателя... Пак в музикален план - много искам да участвам в "Като две капки вода" - този формат е феноменален. Мисля, че ще се справя добре. Това е единственото предаване, в което дори и да не се представиш идеално, и участници, и зрители се забавляват еднакво добре.

- А в личен план?

- Вече ти казах - още ми се живее, не че не ми минават мисли за семейство и деца, не че баща ми не ме тормози за внуци, но още се ослушвам. Между щракането с пръсти все по-често взе да ми се прокрадва и мисълта да си създам семейство.

 

Д-р Валери Гелев: Все по-малко хора умират от инфаркт

Всичко ново, което се появи по света, сравнително бързо намира място и в България, твърди инвазивният кардиолог

Д-р Валери Гелев е началник на Клиниката по кардиология в Аджиабдем Сити Клиник Болница Токуда и председател на Българското дружество по интервенционална кардиология. Завършил е медицина в София през 1990 г. Има две придобити специалности - Вътрешни болести и Кардиология, както и лиценз за инвазивен кардиолог. Професионалният му опит е над 20 години и е натрупан в Националната кардиологична болница и УМБАЛСМ "Пирогов", където до 2013 г. оглавява отделението по инвазивна кардиология. От февруари 2013 г. е началник на Клиниката по кардиология на Болница Токуда.

Новостите в света на интервенционалното лечение на сърдечно-съдови заболявания бяха обсъдени от над 300 български и чуждестранни кардиолози на VIII Национален конгрес по интервенционална кардиология, който се състоя в Пловдив от 9 до 12 ноември. Събитието беше организирано от Българското дружество по интервенционална кардиология със съдействието на Дружеството на кардиолозите в България. На форума бяха представени всички най-нови решения в областта, включително съвременните световни и европейски препоръки, които включват все повече минималноинвазивното интервенционално лечение като стандарт и при заболявания, които до този момент са лекувани препоръчително с отворена хирургия - стволови стенози, структурни и клапни заболявания, сложни коронарни запушвания.

- Д-р Гелев, вие бяхте главният организатор на този дългоочакван от кардиолозите научен форум. С какво той се отличаваше от досегашните?

- За първи път конгресът се състоя извън София - в Пловдив. Той се организира веднъж на две години и се посещава с интерес не само от инвазивни кардиолози, но и от всички останали. Още след втория конгрес интересът се повиши, защото започнахме да предаваме случаи на живо, при които процедурата се извършва в реално време. Има двупосочна връзка, така че в същия момент могат да се задават въпроси от модераторите или да се коментира поведението при дадени клинични ситуации. Това е утвърден формат, по който се организират всички големи събития в областта на инвазивната кардиология. Като казвам големи, имам предвид Европейския конгрес в Париж, който всяка година се посещава от между 8 и 12 хиляди човека. Другият голям форум е всяка есен в САЩ.

- Може ли да се каже, че макар и сравнително млада, инвазивната кардиология вече е утвърдила своето място?

- Тази година инвазивната хирургия отбелязва два големи юбилея, под чийто знак също мина нашият конгрес. Единият е 40 години от първата ангиопластика, направена в Цюрих, с което се поставя началото на инвазивната кардиология такава, каквато я познаваме - не само като диагностичен, но и като терапевтичен метод. Вторият е 15 години от поставянето на първата изкуствена клапа по ендоваскуларен път. Оттогава броят на поставените по този начин клапи непрекъснато нараства по света и тук не става въпрос за конкуренция с хирургията, а за това, че благодарение на тези клапи могат да се оперират пациенти с много висок риск, смятани за неоперабилни. Сега показанията се разшириха и в момента такива клапи стават сериозна алтернатива на оперативното лечение.

- Ваши колеги от други специалности ви упрекват, че прекалено много привличате вниманието на обществото върху себе си. Така ли е наистина?

- Ясно е, че сърдечно-съдовите заболявания заемат доста сериозен дял от всички болести. Те са една от водещите причини за смъртността в цял свят и у нас. За съжаление ние сме тъжни лидери в тази посока в Европа. Но трябва да кажа категорично, че за период от малко повече от 20 години в световен мащаб, а със сигурност и в България, сърдечно-съдовата смъртност е намаляла с 80%. Тези данни са доказани в много проучвания. Причината за това е напредъкът на медицината и на науката изобщо, както и приложението й в реалната практика. Всичко ново, което се появи по света, сравнително бързо намира място и в България. Нашата инвазивна кардиология е на много високо равнище, гарантирам за това и мога да застана с факти зад всичко, което казвам.

- Защо тогава сме начело в печалната класация по сърдечно-съдова заболеваемост и смърт?

- Естествено, ние имаме нашите ограничения във финансов аспект. Здравната каса отпуска определен брой клапи за високорискови пациенти. Понеже нямаме достатъчно ресурс, пациентите се подбират по определени критерии и ако касата ги одобри, тя заплаща клапата. Надявам се това да стане възможно за все повече хора. При стентовете касата покрива цената им, използват се само най-добрите медикамент-излъчващи стентове, които са доказали своите предимства пред обикновените. Това е голяма възможност за всички нас - имам предвид като пациенти.

 

И още...

Коцето залюбил жена си, докато бил с Райна

И Мария ще пише книга за живота си

Криско уредил гаджето си в телевизията

Глория Петкова стяга сватба

100 Кила: Вярата води към истинския морал

Жената, към която българите се пристрастяват

Мария Кискинова се вдъхнови от "Игра на тронове"

Седем мистерии, които ще бъдат разбулени през XXI век

Първите ни актьори се гримирали и в конюшни

Вазов умрял не след секс, а след две лъжички коняк

Как Наташа стана принцеса Айша

Джей Ло и Родригес с първо съвместно интервю

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 15 НОЕМВРИ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица