Дариана прави кастинг за Санремо в София

Българското музикално чудо Куманова взе “Златен лъв на Венеция”

Кандидатите трябва да са на възраст от 16 до 36 години

За пръв път българка получава приза “Златен лъв на Венеция” – Дариана Куманова. Тя е една от най-известните и високо ценени личности в музикалния бизнес в Италия. “Златен лъв на Венеция” е вторият по популярност приз във филмовия свят след “Оскар”. Освен наградите за кино се връчва и на изключителни личности за техните успешни кариери в бизнеса, медицината, културата, изкуството и спорта. Призът се дава от фондация “Фуедос” и от Марио Бачини, вицепрезидент на Сената на Италия.

“Когато дойде официален имейл от Камарата на Италианския парламент, първо помислих, че нещо са се объркали”, каза Дариана Куманова пред “Труд”. – И втория официален имейл не приех насериозно, но отидох в Рим, в Монте Читорио, в Камарата на депутатите. Залата беше пълна със сенатори от италианския парламент. И като започнаха да награждават... Президентите на футболните клубове “Лацио” и “Наполи”, продуцента на Фил Колинс и Бионсе от Америка, супер известни италиански режисьори, телевизионни водещи, директора на националната телевизия RAI 3, директора на TG 2, директора на една от най-известните болници в Рим и Италия – “Джамели”, научни светила, номинирани за Нобел... И аз се чудех къде съм попаднала”, смее се Дариана.

Нейният път в Италия е впечатляващ. През март Дариана Куманова, известна като най-младият доцент в академия “Санремо” и един от най-авторитетните педагози по поп и джаз в Италия, беше избрана за “Най-успешна жена на годината” в категория “Музика и изкуство”. Наградата й беше връчена от Fidapa-BPW - федерация, която открива и насърчава изключителните жени от изкуството и бизнеса в Италия.

На последното издание на “Санремо” през февруари Дариана Куманова дирижира фестивалния оркестър. Тя беше единствената жена диригент тази година и е четвъртата в 68-годишната история на легендарния фестивал. В Милано и цяла Италия “Ла булгара” е известна като певица, цигулар, композитор, актриса, вокален педагог и диригент. Завършила е музикалното училище в София с цигулка и естрадно пеене в консерваторията. Свири и на пиано, а отскоро взема уроци и на контрабас.

Името й е синоним на най-висока класа при подготовката на бъдещи звезди, а тя е обкръжена от почит и респект в италианските музикални и светски среди. В академия “Санремо” доцент Куманова преподава от 10 години и отговаря за подбора на млади таланти в област Ломбардия. Тя е и един от най-известните вокални педагози по поп и джаз в Италия, като нейни ученици вече са звезди от “Санремо”, “Гласът на Италия”, “Х фактор”.

Да обучаваш млади таланти в родината на белкантото е доста рисково начинание, но италианците ценят “Дариана, Ла булгара”.

През школата й са минали стотици ученици, които пътуват от цяла Италия до Милано, за да школува гласовете им. Търсят я и чужденци, които специално летят до Милано и се настаняват в хотел, за да ги учи. Причината да изберат точно нея, а не някой италианец е, че тя готви звезди. Дариана е причината за успеха на Ариза, която печели “Санремо” през 2009-а. Наиф Херин е много популярна във Франция, Мадалина Генеа прави два филма в Италия, литовският участник в “Евровизия” през 2013 г. Андриус Появис и кубинецът Франк Родригес също са от нейната школа. Последното ? голямо откритие е Леонардо Монтейро, италианец с бразилски произход, балетист от миланската Ла Скала. Дариана го измъква от тежка депресия, защото заради цвета на кожата си не е добре приет от италианците. Българката става негов ментор, педагог и продуцент на албума му. На тазгодишния “Санремо” Монтейро се класира четвърти сред младите. В края на октомври предстои излизането на първия му албум и е в топ 5 в радиокласацията на Италия.

През март тази година Дариана Куманова откри свое ателие в центъра на Милано на улица “Алесандро Тадино” с професионално училище за певци и звукозаписно студио. С двама талантливи италиански музикални продуценти - Доменико Капучо и Адриано Пенино е основала звукозаписната компания Studio 20 за продуциране на поп музика.

Тя често участва в RAI 1 и в други тв и радиопредавания. За нея Антонио Вандони, директор на Радио Италия казва, че е “изключителен професионалист, с особена чувствителност и човечност”, и, че “безкрайната й музикална култура и компетентност оставят следа върху всичко, което прави, а музикалният й талант е плод на рядка дарба и силна интуиция”. Била е специален гост и в предаване на тема “Жените, които оставиха следа във фестивала “Сан Ремо”. Миналата година на 20 март използва популярността си в светските среди, за да събере на благотворителен концерт звезди от киното, телевизията и музиката. Нейната ученичка Джесика Нотаро, тв звезда в Италия, е залята с киселина и тя организира концерта Insieme per Jessica (”Заедно за Джесика”).

Дариана Куманова е основател и президент на нов фестивал за млади таланти – Art Music Festival. Беше организатор и на концерта на НАТО през май, в който тя и нейни ученици бяха специални гости пред висши военни, дипломати и политици.

За втора година легендарният фестивал “Санремо” позволява участие на чужденци, а Дариана се възползва от това. “Амбицията ми е поне един прекрасен български глас да изстрелям в орбитата на италианската и световна музика”, казва продуцентът. Миналата година Маги Джанаварова е стигнала до финалите, като текстът на песента й е написан от Дариана и сина й Теодор. “С каквото мога да помогна на българи, го правя безплатно”, казва тя.

Затова в момента Дариана Куманова е в София и организира кастинг с млади български таланти. Кандидатите трябва да са на възраст от 16 години, навършени до 31 януари 2019 г. до 36 години, ненавършени до 31 януари 2019 г.

Първата фаза е безплатна и ще се проведе в София на 6 октомври. Участниците могат да се представят със своя песен или изпълнение на популярно парче по свой избор. “Ако участват с авторска песен и преминат на следващ етап, няма да могат да се явят с нея на фестивала, тъй като вече са я представили публично”, обяснява Куманова. Трябва да са приготвили и синбек на песента, която ще изпълнят, с дължина до 2:30 мин. Могат да се запишат на [email protected], или на https://www.italianstagetour.it/ Iscrizione fase eliminatoria Bulgaria за владеещите италиански.

 

Оправна още от малка

На 14 години идва да живее сама в София

Със съпруга й Росен Илиев се познават се още от деца

Талантливата и амбициозна “болярка” беше известна у нас от дуета “Модел 22” заедно с Елеонора Дончева (Нора от “Х фактор”). Гледала е по телевизията легендарния фестивал “Санремо” и е мечтаела да бъде на сцената му. “Ето, че тази година мечтата ми се осъществи, но не като певица, а като диригент на оркестъра”, смее се Дариана. Казва, че още като дете във Велико Търново е била оправна. На 14 години идва да живее сама в София, за да учи в музикалното училище. На 16 години си наема сама апартамент под наем. На 17 вече се издържа без проблем с участия с дует “Модел 22”.

В Италия Бруно Сантори – музикален магнат и директор на оркестъра на “Санремо” веднага оценява класата й и я кани в академията. През 2013 г. е номинирана за “италианските оскари” – “Давид на Донатело” и получава наградата “Чак Д’Оро” (”Златна клапа”) на италианските журналисти и музикални критици за песента “Новый день” към саундтрака на филма “Сибирско възпитание” с Джон Малкович. Тогава минава по червения килим заедно с филмови величия като Стивън Спилбърг, Дъстин Хофман и Бен Афлек и получава висока оценка от Бернардо Бертолучи и Енио Мориконе.

Със съпруга й Росен Илиев са израснали заедно, познават се още от деца. “Започнахме от нищото, заедно се борихме, заедно изградихме бизнеса си в България”, казва Дариана. Днес Росен е повече в София, където е бизнесът му, а тя - повече в Милано, но двамата често пътуват - той за Милано, тя за София. Имат двама сина - Теодор на 26 и Александър на 9 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл