Двама туристи от Израел са се прибрали с коронавирус от зимна почивка в Банско

Минали през летище Пловдив два пъти

Двама туристи от Израел са се прибрали заразени с коронавирус от зимна почивка в Банско. Те са пребивавали в курорта от 4 до 9 март. Преминали са през летище Пловдив два пъти. Не е ясно обаче къде точно са се заразили. Много е трудно да се проследи с кой са имали контакти след като е минало толкова време, но полицията проучва случая, заявиха от кметската администрация в Банско.

Само за два дни в събота и неделя от курорта заминаха над 1500 туристи, но са останали около 1000- над 200 са англичани, останалите са от 29 страни.

Банскалии се възмущават, защото някои от чужденците не спазват ограниченията, събират се тумби по градинките и пият бира. В курорта почти 90 процента от хотелите са затворени, ски зоната също не работи. Затворени са ресторантите, кафенетата и механите. Улиците и хотелите се дезинфекцират. Онези, които все още работят, обслужват туристите на принципа румсервиз.

Към момента в Банско има два случая на коронавирус - дете на 9 години от Англия и 78-годишен британец, който е настанен в инфекциозното отделение на МБАЛ-Благоевград. Неговото състояние засега е стабилно.

Детето доведено от чичо си в Банско, който имал контакти със заразената си сестра в Англия, не проявява болестна картина, но е с положителна проба. Групата от пет човека и шофьора, който ги е докарал от летище София са изолирани в хотел в Банско, под карантина са и останалите гости и персонал на обекта. Но е трудно да се открият къде са всички пътували в самолета с англичаните,както и лицата, с които са контактували.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България