Двойно вдигат заплати на отбрани чиновници

С промяна на постановление на МС от 2010 г. ще са по-високи заплатите на членове на политическите кабинети. Отбрани чиновници от политическите кабинети вече ще вземат двойно по-високи заплати от сегашните.

Това гласува кабинетът на днешното си заседание . Месечните възнаграждения на заместник-министрите, на началниците на кабинетите на министър-председателя, на вицепремиерите и на министрите вече ще се определят по нов начин. Те ще са процент от заплатата на министър, която е с 30 % над депутатската заплата (заплатата на министрите е приравнена с тази на шефовете на парламентарни комисии).

Министерски съвет гласува изменения и допълнения в ПМС №67 от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности. Въпросното постановление регламентира заплатите в бюджетните организации, като за всяка длъжност има различни нива и степени, както и определени тавани.

Така например, началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова ще получава 3628 лв. След днешното решение на правителството размерът на заплатите на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на вицепремиерите ще бъде 85 на сто от основната месечна заплата на министър.

Според последните официални данни на НСИ за средната работна заплата в страната, показателят за обществения сектор към юни 2017 г. е 1034 лв. Следователно министерската заплата в момента е 4032 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България