Дейвид Макалистър: България може да допринесе за решаване на спора между Атина и Скопие за името

България може да допринесе за решаване на спора между Атина и Скопие за името на Македония, който от години блокира кандидатурата за членство на Скопие в Европейския съюз и НАТО. Това заяви Дейвид Макалистър, председател на външната комисия в Европейския парламент и докладчик за напредъка на Сърбия, по БНР. Според него 2018 година ще даде нов тласък на политиката на разширяване.

"Смятам, че България е умно посъветвана да се концентрира върху няколко много важни теми. Заради специалното си местоположение в Югоизточна Европа, България е предопределена да се насочи към темата за отношенията межу ЕС и Турция, както и към възможностите за подготовката на бъдещ прием на нови членове в Съюза", каза той.

Макалистър заяви, че не вижда основание за продължаване на преговорите за членство с Турция, заради разминаване с европейските ценности.

"Имайки предвид състоянието на демокрацията, върховенстото на закона, медийната свобода и правата на опозицията, Турция се отдалечава от европейските стандарти. При тези обстоятелства се обезсмисля отварянето на нови преговорни глави или затварянето на глави, по които има готовност", посочи той.

Смятам, че членството на Турция в Европейския съюз не е целта, която да дефинира отношенията ни. Бих предпочел друга форма на сътрудничество като стратегическо партньорство - това би могла да бъде цел, към която да се стремим, каза председателят на външната комисия в ЕК. Според него, Турция остава за нас важен партньор по политически въпроси, особено по миграционната политика.

"Бойко Борисов акцентира в пленарната зала колко важно беше и е миграционното споразумение за намаляване на неконтролируемия бежански поток към Балканите и от там към Северна и Централна Европа. И затова трябва да опитаме там, където е възможно, да си сътрудничим разумно с Турция, да формулираме ясно ценностите и в същото време да водим отговаряща на ситуацията и защитаваща интереса ни "реална политика". Освен Гърция, никой не познава така добре Турция, както граничещата с нея България", каза Дейвид Макалистър.

Според него, Евросъюзът е далече от нормализиране на отношенията с Русия. "Отношенията между Европейския съюз и Русия са сложни. Конфликтите с Русия можем да решим само по пътя на дипломацията. Ако споразумението от Минск бъде спазено, съществува вероятност да бъдат отменени санкциите и стъпка по стъпка да се стигне до нормализиране на отношенията, но първата крачка трябва да направи Кремъл", смята Макалистър.

Той коментира още отношенията ЕС – Великобритания, като заяви, че би било добре британците да размислят за Брекзит, но едва ли това би се случило.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа