Делят курортите на зони за купон и за отдих (обзор)

Младежите ще се забавляват до зори, но без да пречат на останалите гости

Националните туристически курорти да бъдат извадени от обхвата на закона за шума. Това поиска министърът на туризма Николина Ангелкова. Предложението на ведомството е внесено в парламента и се очаква да бъде обсъдено от депутатите.

Идеята е редът в курортите да се определя със специална наредба, като общинските съвети решават кой от родните комплекси в каква посока ще се развива. Възможно е дадени курорти да бъдат разделени и на зони за парти и за отдих, а туристите да имат предварителна информация какво ги очаква, обясни Ангелкова. По този начин купонджийските зони по Черноморието ще могат да работят до ранни зори, но без да пречат на останалите гости. Още от миналото лято бизнесът протестира срещу закона за шума, който според инвеститорите ще им носи загуби. Това лято диско сезонът на Слънчев бряг започна с вложения от страна на бизнеса, така че заведенията на плажа да са звукоизолирани и да не пречат на почивката на туристите. Депутатът Петър Кънев обяви, че предложението за изключване на курортите от закона за шума ще се гледа днес в парламента и вероятно ще бъде прието.

С подготвяните промени в Закона за туризма ще се определи статута на националните курорти, като това ще се случи и в отделна наредба. Документът ще определя по какви правила ще се развиват курортите, като освен евентуалното им разделяне на зони за отдих и за парти, ще се изяснят въпросите с инфраструктурата, сметоизвозването и дори реда на зареждане на магазини и заведения.

Ангелкова откри 5-та годишна среща на Националния борд по туризъм. На нея стана ясно, че бизнесът иска да се създаде единна представителна легитимна туристическа организация с ясно разписани функции и правомощия. По този начин бизнесът и държавата ще могат да говорят с един глас, а държавата да има силен партньор. Това обясни изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова. Според Карастоянова за успех на бизнеса и държавата в туристическия сектор може да се говори, след като Царевец и Перперикон станат толкова известни, колкото са Акрополът и Колизеумът.

Министърът на туризма обяви, че ръководеното от нея ведомство подкрепя обединението на бранша, като трябва да се обсъди единствено правната форма, по която това да се случи. Обсъждани са идеи за единна конфедерация или камера, както и опция да се създадат национално представителни организации на продуктов принцип – по една за хотелиери и ресторантьори, за туроператори и за екскурзоводи.

 

Приходите в бранша нарастват

Световни хотелски вериги се насочват към България

Световно известни хотелски вериги проучват възможностите за навлизане на българския пазар и изграждане на луксозни хотели, които да оперират под техните марки. Това стана ясно на 5-та годишна среща на Националния борд по туризъм в София, на която в. „Труд“ е медиен партньор.

Според Константин Бояджиев, управител на водещата инвестиционна компания „Галакси Инвестмънт Груп“ и член на Управителния съвет на борда, присъствието на международни хотелски вериги от такъв ранг вдига качеството на обслужване в сектора, привлича платежоспособни клиенти и влияе положително на имиджа на България. „Нашата компания има дългогодишен опит в сътрудничеството със световни гиганти, сред които са новооткритият InterContinental Sofia, Hilton Sofia и Radisson Blu, както и ваканционният хотел Barceló Royal Beach в курортен комплекс Слънчев бряг“, каза Бояджиев. По думите му последните няколко години голяма част от предприемачите се насочват към хотелиерския сегмент, като един от най-активните на пазара на недвижими имоти.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че качеството на туристическата услуга постоянно се подобрява, повишава се добавената стойност към клиентите, а от там се наблюдава ръст на нощувките и приходите. Всичко това се отразява благоприятно върху дългосрочната рентабилност на сектора и спомага за увеличаването на притока от чужди капитали, тъй като все повече инвеститори се стремят да се възползват от подобряващото се представяне на хотелския пазар у нас.

 

Нужни са нови инвестиции

Облекчават режима за даване на звезди

Ненужните изисквания за категоризация на хотелите ще отпаднат. Това предвиждат нови промени в Закона за туризма, които се подготвят от ресорното министерство, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Идеята е да се улесни бизнесът, като в същото време се гарантира комфортния престой на туристите. Все по-голям е интересът към родните луксозни, 4 и 5-звездни хотели, а интерес към инвестиции у нас имат световни вериги като „Хаят”, „Мариот”, „Риц-Карлтън” и „Фор сийзънс”. Нужни са повече вложения в родните хотели, обясни Ангелкова. Тя заяви, че очаква инвеститорите, които имат интерес и възможности, да превърнат 3-звездната си хотелска база в 4-и 5-звезди.

През това лято отново се очаква успешен сезон, обяви министър Ангелкова. Ръст има на гостите от Германия, Полша, Чехия и Израел. Към момента в родните курорти се отчита около 5% спад на руските туристи, като се очаква отливът да се запази и до края на сезона. През следващото лято се очаква да заработи ЕСТИ системата, която ще гарантира сигурна връзка и защитен обмен на информация между хотелите, НАП и МВР.

С новите промени в Закона за туризма се предвижда да се направят задължителни заседанията на на консултативните съвети към общинските съвети, обясни Ангелкова. Според депутата Петър Кънев в новите промени на Закона за туризма са заложени поне 20 конфликтни точки, тъй като секторът допринася за минимум 12% от БВП. Това означава, че в индустрията се въртят 12 млрд. лв. и това води до сблъсък на финансови интереси, ще доведе до натиск и лобиране, обясни Кънев. Той посочи като най-щекотливи идеите Министерството на туризма да не подпомага финансово новите организации за развитие на туристическите региони, частта за статута на националните курорти, правото новият контролен орган на министерството да заличава от националния регистър туроператори и туристически агенти, създаването на регистър на туристическите атракции, фестивали и събития, отменяне на правомощията на КЗП по отношение на пакетните пътувания. Както и възможността министърът на туризма да санкционира кметове на общини при нарушения на Закона за туризма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес