Демонстранти в Берлин и Кьолн поискаха Германия да се откаже от топлоцентралите

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Берлин и Кьолн ден преди откриването на климатичната конференция в съседна Полша, за да поискат Германия по-бързо да се откаже от топлоцентралите.

Протестите срещу добива и преработката на въглища за електроенергия бяха организирани от природозащитни групи като "Грийнпийс", неправителствената организация "Приятели на земята Германия" (БУНД) и групата за подкрепа "Кампакт" (Campact).

Според организаторите в демонстрацията в Берлин са участвали 16 000 души (според полицията - малко над 5000), а в Кьолн - 20 000 според организаторите, 10 000 според полицията, предаде ДПА.

Много от демонстрантите вчера носеха лозунги като "Спрете въглищата!", "Бъдеще свободно от въглища!" и "Защитете климата сега!" и бяха облечени с костюми, имитиращи горящи дървета или гръмотевични облаци, за да напомнят, че горските пожари и опасните бури все повече зачестяват заради затоплянето на климата, предаде Асошиейтед прес.

Очакваше се, че представители на Германия ще представят на срещата, която се открива днес в Катовице, план за постепенното прекратяване на използването на въглища в страната през следващите десетилетия, демонстрирайки ангажимента на правителството към съкращаването на емисиите на парникови газове, което се позабави през последните години. Но експертна комисия отложи публикуването на препоръките си към германското правителство за след приключването на конференцията на ООН. Тя е подложена на натиск от държавите, произвеждащи въглища, да обмисли по-подробно какво може да се направи за създаването на нови работни места във въгледобивните райони, отбелязва АП.

Акцията в Кьолн беше и в защита на гората Хамбахер в Западна Германия, със защитени животински видове и столетни дървета, която е застрашена от изсичане заради разширяването на мина за добив на кафяви въглища.

Според доклад, с който разполага ДПА, Германия няма да постигне поставената от самата нея цел да съкрати емисиите на парникови газове с 40 процента в сравнение с равнищата от 1990 г. до същия период догодина, а вместо това ще постигне начмаление само от 32 процента. Докладът е свързан с работата на комисията, която трябва да предложи на правителството програма за прекратяване на добива на електроенергия от въглища.

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа