Деси в огледалния свят

Пътешествията са голямата слабост на дизайнерката

Г-ца Панчева е абсолютно нетипичен, интересен, интелигентен, ерудиран и духовно извисен модел

Работила е за Вивиан Уестууд, Джанфранко Фере, Живанши, Ескада, правила е проекти за Етро, Ферагамо, Борсалино

Когато е на 25 години, случайността я среща с представители на една от най-престижните модни агенции в Милано - „Мейджър Моделс“

Непоправимата авантюристка се набутва и на... шамански ритуал в Мексико

“Представяш ли си, ако беше само модел, колко скучен щеше да бъде животът ти? - питам Деси. - седиш и чакаш да те повикат на кастинг”... Десислава Панчева е абсолютно нетипичен, интересен, интелигентен, ерудиран и духовно извисен модел. Намирам я по телефона на другия край на света, в Кейптаун. На един меридиан сме, и там е 9 часа сутринта. “Комбинирам желанието да прекарам малко време с приятели на топло през зимата със снимане на реклами и каталози”, казва дамата.

Подчертава, че моделството не е основната й стихия, макар че се е снимала за какво ли не - корици, телевизионни и печатни реклами и е представяла най-известните модни марки, и то в световната столица на модата - Милано. Развивала се е в различни области - мода, дизайн, фотография, реклама... Освен това е авантюрист по душа със своя философия и съчетава пътуванията си по работа с онези пътешествия за душата, в които търсиш себе си.

“Много е важно човек да се вдъхновява от истински истории, а не от филми или някакви илюзорни мечти”, започва разказа за живота си Деси. Родена е в Плевен и макар да е обиколила света, винаги се прибира в родния град с удоволствие. Като малка израства в аптеката на майка си и мисли, че един ден ще стане като нея. Креативността обаче я тегли към техникума по облекло, който завършва с профил мода.

Междувременно, когато е на 14, бивша възпитаничка на техникума по облекло с кариера в Милано - Камелия Върбанова, съпругата на бившия земеделски министър Венцислав Върбанов, организира курсове за модели и Деси се включва.

“За мен сцената винаги е била средство, което може да ти помогне да изразиш или да преодолееш себе си, но без да залиташ в “Аз”-а”, казва тя. По време на курсовете е забелязана от фотографа Антоан Божинов, който я кани да снима календар и каталог.

Междувременно една виртуална среща в чата с интересен мъж - българин, живеещ в Милано, се оказва решаваща за избора й. Двамата се влюбват, той я нахъсва, че не трябва да похабява таланта си и че трябва да продължи с модния дизайн. Деси учи ускорен курс по италиански и заминава за Милано, където е приета в легендарния “Политехнико ди Милано” с профил мода. Там изучава модата като цяло, като се започне от проучване на пазара, през целият продуктов процес до прототипа, лансирането на продукта на пазара заедно с опаковка, реклама, компютърна графика... “Започнах живота си от нула - първо гадже, първо съжителство, нова страна, чужд манталитет”, спомня си тя. Идва от дом, в който духовността е издигната в култ, а на живота се гледа от една друга перспектива - четат се приказки в стил Николай Рьорих, говори се за Карлос Кастанеда...

В Милано още на третия месец от една модна агенция я спират на улицата. Ходи по изложения, ревюта, снимки, но само във времето, свободно от лекции. Когато е на 25 години, случайността я среща с представители на една от най-престижните модни агенции в Милано - “Мейджър Моделс”. Там я забелязва букерът на мъжете, пита я с кого работи, а тя отговаря, че не е с никого и че още следва. “Беше си чист късмет, защото да влезеш в такава агенция, и то в Меката на модата Милано, трябва да имаш вече изградено портфолио и някой да се застъпи за теб”, казва Деси.

Вторият й чист късмет е, че стажува и остава на работа в шоурума на една от най-известните и с традиции модни къщи „Мила Шон“, чиято история започва от 50-те години. Мила Шон е сред първите дизайнерки, които правят униформите за „Ал Италия“, работи със Салвадор Дали и Баленсиага. Наричат я „жената със стил“, с разпознаваем, изчистен и елегантен дизайн, а голяма част от дрехите са от кутюр. В това царство на стила Деси остава, в началото като „момичето за всичко“ – връзки с обществеността, помощник и асистент по време на продажната кампания. Днес продължава да работи там като консултант в продажната кампания, която за всички модни къщи трае 3 месеца през зимата и 3 през лятото. Там идват продавачите от цял свят, които купуват предварително колекцията, за да може да бъде продадена чак следващата година в бутици. Работата на Деси е да консултира тези търговци.

Паралелно участва в ревюта и се снима като модел. Работила е за Вивиан Уестууд, Джанфранко Фере, Живанши, Ескада, правила е проекти за Етро, Ферагамо, Борсалино. И днес продължава да се снима за много корици на модни списания, да участва в ревюта, презентации, предимно в телевизионни реклами. Участвала е в рекламните кампании на най-известните марки продукти за коса като “Вела” и “Шварцкопф”. “В Милано влезеш ли веднъж в тоя кръг, всичко става толкова лесно, че нямаш време да се огледаш”.

За авантюристичната й душа честите пътувания за снимки са “две в едно, перфектна комбинация” - съчетава модата и пътешествията. “Не мога да пътувам ей така, като дъщеря на Рокфелер, но когато на мястото, където отивам, имам агенция зад гърба си, мога да поема някой ангажимент за работа, с която да си покрия разходите”, казва дамата.

Първото й пътешествие е до Южна Африка, защото поема интернационалната кампания за бирата “Перони Настро Адзуро”. Следващия сезон се връща и остава 6 месеца. “Можех да си го позволя, защото снимах доста телевизионни реклами - казва Деси. - В ЮАР има невероятно красиви локации за снимки като природа и идват много хора от Европа.”

Непоправимата авантюристка се набутва и на... шамански ритуал в Мексико. “По този въпрос избягвам да коментирам, защото има страшно много спекулации с това, дори и в България”, казва Деси, но все пак преоткрехва завесата. В Мексико все още се провеждат много шамански церемонии и техники. Използват се природни лекарства - кактуси, билки. Тя самата е била на церемония с какао. В него има много стимуланти, които помагат на човек да навлезе навътре в себе си. Церемонията, на която присъства, е в едно село на маите, тяхната култура е все още жива. “Уникално е да видиш как тези хора са толкова свързани с природата около тях, че дори приличат на някакви горски духове. За мен всичко там беше сюрреалистично”, споделя дамата. Когато човек приема прекалено голяма доза сератонин, извлечен от зърната на какаото, отваря сърцето си и се почувства по-щастлив. Правят се церемонии с кактуса пейоте и с още една билка, които съдържат веществото DMT. Има го в организма на човека и в някои животни и растения, близко е по състав до сератонина. Но в хиндуизма например това е веществото, което помага да ти просветне, да прогледнеш.

В нейната любовна история “чака половинката си да се намери, защото тя вече се е намерила и го е намерила”. Той е българин, запознали са се в Мексико. “За да можеш да бъдеш с един човек, трябва да превъзмогнеш бориерите в себе си, емоционалните блокажи, и преди всичко да знаеш кой си - разсъждава Деси. - Иначе подсъзнателно винаги ще проектираш това, което искаш да бъдеш, върху другия. За да видиш човека срещу теб, трябва да се вгледаш в сърцето му и не трябва да има его помежду ви.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица