Деца се учат да пишат буквите от глаголицата на 24 май в Садово

Сирене от слънчоглед, овесени бургери и веганска луканка са в менюто на втория Фестивал на еко- и биопроизводителите и арттворците

Деца ще се учат да изписват сами буквите от глаголицата по време на празника на Садово 24 май, когато започва и вторият Фестивал на еко- и биопроизводителите и арттворците. Малчуганите от училищата и детските градини в региона, както и всички малки гости на майските празници в общината ще се опитат да напишат имената си на глаголица, както и да оформят с глаголически букви първите думи от химна на българската просвета „Върви , народе, възродени” върху дълго 3.50 м платно, съобщиха от местната администрация.

„Всяко дете ще може да влезе в ролята на български книжовник и да се включи с по една буквичка. Така малките ще осъществят първия си досег с ранната българска история, когато тази азбука се е използвала. Меките и заоблени форми на глаголицата са изключително интригуващи за децата. Ще им разкрием и значението на знаците, които не са изражение само на определени звуци, а разкриват цяла философска система за добродетелен живот”, каза организаторът на феста Нели Дакова.

Фестивалът започва в 10,45 ч. „Той е част от многобройните прояви в Деня на българската просвета и култура 24 май, когато Садово чества празника на града. Тази традиция продължава повече от 80 години”, коментира кметът на общината Димитър Здравков.

За децата са предвидени множество интересни работилнички, в които те ще се учат да сеят лимец и за си месят хляб от пълнозърнести брашна, да приготвят здравословни бонбони от сушени плодове и ядки. Лекторите ще разкрият пред малчуганите лечебните свойства на българските билки и ще им покажат как сами да изработят декоративни възглавнички и торбички с ароматни лечебни растения.

И тази година изложителите във Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците ще предложат на посетителите свежи и преработени екологично чисти подове и зеленчуци, здравословни храни, творения на многобройни майстори и артисти. Във второто издание на фестивала участват множество производители на вегански и вегетариански храни и напитки, които ще изненадат гостите с продукти като веганска луканка, сирене от слънчоглед и овесени бургери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони