Дипломатическите комуникации на ЕС са били прихванати от хакери

Дипломатическите комуникации на ЕС са били обект на хакери в продължение на няколко години, съобщава вестник "Ню Йорк Таймс", цитиран от ВВС. Прихващани са били хиляди съобщения, в които дипломатите засягат широк кръг от теми - от американския президент Доналд Тръмп до глобалната търговия.

Изтичането е било открито наскоро от кибер-охранителна компания. Европейски служители заявиха, че информации, отбелязани като поверителни и тайни, не са били засегнати от хакерската атака. Според експерт, методите, използвани от хакерите, са били подобни на тези, използвани по-рано от китайските военни. По думите му, тази кампания без съмнение е свързана с китайското правителство.

Засегнатите послания разкриват информация, в която дипломати описват срещата през юли между Тръмп и руския му колега Владимир Путин като "успешна (поне за Путин)". Друго съобщение дава подробности за частна среща между китайския президент Си Цзинпин и европейски представители, провела се по-рано тази година. В него Си е цитиран да казва, че Китай няма да се поддаде на тормоза от страна на Вашингтон, дори ако търговската война навреди на всички. Тези коментари отразяват речта, която той даде във вторник, в която казва, че "никой не е в позиция да диктува на китайския народ какво трябва и не трябва да бъде направено". Съобщава се и че редица други институции, сред които ООН, също са били засегнати от хакерските атаки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа