До 1 ноември всички администрации ще са задължени да общуват помежду си само електронно

Без нов икономически модел нямаме шанс за растеж

България трябва да промени икономическия си модел, ако иска да има 5-6 % растеж, към който се стреми. С производство на ишлеме, ниски заплати и данъци това не може да е случи. Това заяви на XIII Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България в Албена вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него промяната може да стане чрез приоритетно инвестиране в печеливша научна инфраструктура, която да създава производства с добавена стойност. "Пари за асфалт и градинки пак ще има, но за да бъдат градовете добри за живеене, е нужно да има повече индустриални зони и възможности за професионална квалификация", добави Дончев.

Той прогнозира, че през следващите 10 г. парите от еврофондовете за България няма да намалеят като абсолютна стойност, а само като дял от брутния продукт. "За да привлечем повече следства в бъдещия програмен период, трябва да сложим в ред стратегческото планиране, който сега липсва при държавните институции. Ще внеса скоро законопроект по тази тема", каза Дончев.

На общините той препоръча да обмислят механизми за регионално планиране на инвестициите.

"Не е никак лесно да решаваш проблемите на хората „в реално време“, но вярвам, че усилията на правителството за изграждане на електронно управление в България са крачка в правилната посока", допълни заместник министър-председателят.

По време на дискусията с ръководителите на общините и с председателя на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков стана ясно, че до 1 ноември всички администрации ще са задължени да общуват помежду си само по електронен път, а към днешна дата 220 общини са реални участници в системата за електронен обмен на документи. Kъм август 2018 г. едва 49 общински администрации използват RegiX, като имат достъп до 63 основни регистъра и възможност за 169 различни типове справки. Дончев призова общинските администрации да започнат все по-активно да използват системата с цел ускоряване и улесняване на административното обслужване и допълни, че всеки ден се предприемат действия по присъединяване на нови регистри.

Като особено важен приоритет Дончев открои защитата на критичните бази данни на администрациите и ключовата ролята на хранилището за резервни копия в Държавния хибриден облак, създадено по инициатива на правителството през лятото. Хранилището в Основния център за данни на електронното управление (ОЦДЕУ) ще бъде пуснато в експлоатация до края на 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България