До 1,5 млн. българи поваля грипът

140 хиляди ваксини вече са изчерпани от пазара

Внесени са 7 хил. допълнителни дози

В рамките на един сезон грипните вируси повалят между 300 хил./350 хил. българи и 1 млн./1,5 млн. души в зависимост от интензивността на разпространение на заболяването. Това обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред „Труд”. По думите му до момента около 140 хил. дози противогрипни ваксини, които са били доставени на пазара, вече са изчерпани. Един от производителите е внесъл 20 хил. дози по-малко от миналата година, друг обаче е успял да ни осигури допълнително 7 хил. ваксини, поради което все още е възможно в някои аптеки да се намери препаратът. Тази година той е 4-валентен и съдържанието му отговаря на щамовете, които се очаква да циркулират – Сингапур, Колорадо, Мичиган и Пукет.

Според специалистите трябва да побързаме с имунизацията и е недопустимо ваксинопредотвратими болести да продължават да отнемат човешки животи в 21 век или да водят до тежки усложнения. Моментът все още е подходящ за поставяне на препарата. Добре е това да стане през следващите 20 дни до месец, обясни д-р Кунчев. У нас заболеваемостта все още е ниска и няма изолиран грипен щам.

Припомняме, че от 2019 година пенсионерите на и над 65-годишна възраст ще имат право на безплатно поставяне на противогрипна ваксина. За целта са заделени 10 млн. лв. от бюджета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве