До 20 юли приключат археологичеките проучвания на АМ "Струма" край Покровник и ще стане ясна съдбата им

До 20 юли трябва да приключат археологическите проучвания на участъка от АМ "Струма" между Благоевград и Крупник, при които се откри част от римски град, за който се предполага ,че е Скаптопара, старото селище на база на което е възникнал днешен Благоевград.Находката предизвика обаче сериозни противоречия между благоевградчани, между археолози, между експерти. Едни искат трасето на магистралата да се измести, а други пък са привърженици на тезата,че находките могат да бъдат преместени и да продължи строителството на магистралата, така няма да има забавяне. В събота 20-тина души протестираха в Благоевград с искане разкопките да се запазят.23b9b51199341b3ca1dbe8b9065633e7

След приключване на работата на археологическия екип експертна комисия към Министерството на културата ще издаде протокол за бъдещите действия относно археологическия обект. На 5 май бе спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1,9 км, включително и в участъка с археологическите проучвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените до момента на спиране строителни работи, за да не се повредят от атмосферните условия, казаха от АПИ.

Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала „Струма“ край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания.

Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България