До 5 000 лв. обезщетение за широкия кръг близки (обзор)

“Гражданска отговорност” няма да поскъпва, увери Менда Стоянова

ГЕРБ се отказаха от таван до 20 000 лв.

Парламентът помогна на застрахователите да не фалират с лимит

Парламентът гласува таван до 5000 лв. за обезщетения на разширения кръг от близки на загинали при катастрофи. Депутатите одобриха окончателно спорните текстове в Кодекса за застраховането.

До промените се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд от лятото. То разшири кръга на лицата, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя. В обезщетението вече са включени братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия. В резултат само за три месеца се появиха допълнителни искове за над 100 млн. лв. към застрахователите, а те предупредиха, че няма да издържат финансово на подобен натиск и ще трябва да вдигнат сериозно цената на полиците. Заговори се дори, че “Гражданската отговорност” може да стигне и 1000 лв.

Първоначално от ГЕРБ предложиха да се въведе таван от 20 хил. лв. за обезщетенията на всички роднини, включително най-близките - съпруг, съпруга, деца, родители. След реакция на обществено се стигна до компромиса горна граница да има само за широкия кръг близки, ако успеят да докажат страданията си.

В интервю за “Труд” шефът на правната комисия в НС Менда Стоянова увери, че след въвеждането на таван от 5 000 лв. “Гражданска отговорност” няма да поскъпне.

 

В пленарна зала

Падна ветото срещу високия данък за стари коли

Мотивите са политически

Депутатите отхвърлиха 11-то поред вето на президента Румен Радев върху Закона за корпоративно подоходно облагане. Със 130 гласа “за”, народните представители от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” поправките отново бяха приети. Радев върна закона заради текстовете относно по-високите данъци за старите коли, увеличените ставки за имотите на българите и новия начин за изчисляване на такса смет - според количеството, а не според данъчната оценка на имота. “Няма как да подкрепим това вето, защото ще обречем общините на хаос”, каза народният представител от ПГ на “Обединени патриоти” и член на ВМРО Искрен Веселинов. Последните мотиви за вето на президента са написани изцяло политически, посочи Николай Александров от “Атака”. “Рухва митът, че има срастване на партията с държавата, защото ГЕРБ няма гласове да преодолее ветото на президента”, заяви пък по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България