Д-р Ангел Кунчев: Очаква ни по-сериозна грипна епидемия в края на януари

Заболеваемостта в страната продължава да расте и вероятно ни очаква по-сериозна грипна епидемия в края на януари. Това каза пред БТВ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му много е вероятно скоро да има нови области, в които да бъде обявена епидемия, като за Пазарджик това може да се случи още до края на тази седмица.

Заболеваемостта там е над 300 на 10 хил. души, отчете Кунчев.

„Статистиката донякъде заблуждава, трябва да се гледа в по-дълъг период – каза още той. – Ние не се съсредоточаваме само в цифрите, има доста други данни – отсъствия от училища, търсене на медицинска помощ, позвънявания в Спешна помощ, търсене на препарати в аптеките – които са много показателни“.

Системата е изградена на следния принцип – наблюдаваме 218 джипи практики във всички областни центрове, в чийто списъци има около 400 хил. души. Това е достатъчна извадка и тя ни дава представа и информация какво се случва, обясни д-р Ангел Кунчев.

Прогнози избягваме да правим, тъй като при грипа винаги може да има изненади. Изненада е и щамовият състав тази година – винаги сме имали грипни епидемии, причинени от А вируси, тази година, поне засега, 80% положителните проби са за Б Ямагата. Очаквахме по-скоро паралелна циркулация, но все пак А да е основният посочи той.

Дали щамът е А, или Б обаче е без значение за пациента, лекаря или лечението. Има значение за нас какво циркулира и какво би трябвало да бъде включено в състава на ваксините за следващ сезон, каза още Кунчев.

Той подчерта, че е неправилно да се посяга към антибиотиците при грип. „При чиста вирусна инфекция антибиотикът няма ефект, той е излишен, да не кажа вреден“, изтъкна Кунчев.

По думите му противогрипните мерки, които може да се вземат, е да се ограничат контактите максимално, за който може да си го позволи, добра лична хигиена, особено при малките деца, правилно хранене, проветряване на помещенията. Времето има влияние, но малко.

В последните години установяваме повече хора, които се опитват да продължат да ходят на работа вече с явни признаци на заболяване, отколкото такива, които държат да вземат болничен, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България