Д-р Карина Сълова, изкачила Шиша Пангма: Солово всеки връх е опасен

Солово всеки един връх е опасен. Всичко се случва и ако има една подкрепа във втория човек, може би този процент на случайността ще намалее. Това коментира пред БТВ  д-р Карина Сълова, която се качи на Шиша Пангма през 1999 г. с Дойчин Василев при кошмарни условия и след нощ под открито небе при смъртоносен студ.

„Дори погледнато психологически, което е голям фактор на височина, присъствието на някой около нас ни дава силата да вървим, да не спираме, да не сядаме. Всяко спиране на тази височина взема от нас”, подчерта тя.

По думите й Шиша Пангма е коварен връх с висока техническа трудност над щурмовия лагер и заради лошите условия трябва да се намери прозорец, в който да се изкачиш и след това бързо да слезеш надолу.

Според нея Боян Петров е оставил палатката и спалния си чувал именно в Лагер 3 и е предприел атака (междувременно настина беше забелязана палатка там – б.р.). „Познава добре себе си, което е от голямо значение в планината”, посочи тя.

Познава го от кандидатстването му за Еверест 2004. Тогава не го вземат в експедицията заради диабета. „Тогава болно му беше, тежко му беше и може би това го амбицира, но аз съм лекар, аз искам да пазя живота”, подчерта д-р Сълова. По думите й хроничното заболяване само по себе си не е противопоказание за изкачване на високите върхове, но е предпоставка за инцидент.

Тя атакува най-високите върхове на света, за да усети сама ефектите от кислородния глад, който не е по-различен от този при заболяване. „Изпитва се нещо горе – гордост, че съм на тази височина, гордост, че съм българка, че флагът е у мен, но основното е медицината”.

Тя е решила да подготви ръководство за оцеляване във високата част на планините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България