Д-р Фернандо Санча: На 40 години мъжът задължително трябва да посети уролог

Д-р Фернандо Санча вече девета години работи в България, в Хил клиник. Млад и симпатичен лекар, който чисто човешки обяснява сложните неща. Иска да е полезен на българските мъже. И го постига.

Д-р Санча, какво ви направи най-силно впечатление, като дойдохте у нас?

След като работих години наред в Испания и дойдох в България, оставам с усещането, че мъжете тук не ходят при уролог. Не желаят да се погрижат за здравето си. Защото случаите на доброкачествено нарастване на простатата, на които се натъкваме, са твърде чести. И нарастването е напреднало.

Това фатално ли е?

Може да се окаже фатално. Искам да кажа, че мъжете трябва да направят първа визита при уролога на 40 години. На тази възраст ние можем да разберем какъв е рискът мъжът да заболее от рак на простатата в следващите си години. И ако има опасност от това, да му препоръчаме какъв режим на наблюдение да поддържа. Ако човекът има близък роднина, боледувал от рак на простатата, то той трябва всяка година да прави контролен преглед – става дума за след 45 години. Ако няма такъв прецедент, контролният преглед се прави след 50-годишна възраст.

Какво представлява простатата?

Това е жлеза, свързана със сексуалността. Тя произвежда секрет, който се включва в семенната течност на мъжете. Служи като сексуален орган, но и като орган за уриниране. С възрастта започва да нараства. Това е доброкачествен растеж, който може да предизвика трудност при уриниране, по-слаба струя на урината, нужда от често уриниране денем и нощем. Тези симптоми могат с течение на времето да доведат до нещо по-лошо. Затова мъжете трябва да ходят при уролог, както жените ходят на гинеколог.

Какво правите при доброкачествено нарастване на простатата?

Традиционно при доброкачествено нарастване използваме медикаменти в първите фази. По-късно вече е нужна хирургическа намеса. Традицонна хиругия се прави по два начина: отворен – когато простатата е много голяма, и ендоскопски - през уретрата. Класическите методи са много кървави и тежки за пациента. Престоят в болница е дълъг, има проблеми в ерекцията. От 9 години тук работим с лазери – оперираме и малки, и големи простати с много нисък риск. Мъжете, днес оперирани, утре са си у дома. И това е много приятно, връщат се към нормалния си живот. Няма ги усложненията на традиционната хирургия с неприятностите в сексуалността и уринирането.

Как лекувате рак?

Откриваме го с т.нар. фюжън биопсия, това е съчетание между ядрено-магнитен резонанс и биопсия. Възможно най-модерната диагностика на рака, в България единствено в нашата клиника се прилага. Ако има тумор – прави се лапароскопска хирургия на много високо ниво.

Кой измисли зеления лазер?

Американците. В известната клиника Майо в Рочестър започнаха да го използват. През последните години технологията още повече напредва. Зеленият лазер допуска много бързи и сигурни намеси. Премахваме простатата окончателно. Преди се правеше изпаряване на част от нея и оставаше рискът тя пак да се развие. Сега вече правим окончателна операция и решаваме проблема. Само един на сто случая получава рецидив до първите десет години, това е много нисък процент. А с конвенционалната хирургия са 20 на сто.

Има ли риск от зеления лазер?

Винаги в хирургията има риск. Но от всички опции днес зеленият лазер е най- сигурният метод.

Съвет към мъжете?

Вярвайте на уролога, приемайте го за приятел. Не се бойте от него. Помагаме и за простатата, и за сексуалността. Не се плашете от изследването PSA туморен маркер.

На мъжете им е неприятно друго изследване – ректалното опипване?

Мнозина не го искат. Като не искат, да кажат, има други методи – ехография например. Макар че ректалното опипване не е нищо страшно.

Вярно ли е, че много лекари от чужбина се учат при вас?

От много страни идват уролози да се учат от нашия екип. Имали сме посетители в операционната от Франция, Австралия, Италия, Германия, САЩ, Япония.

35-1

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве