Евродепутати лобират за крупен измамник в Молдова

“Бизнесменът” е участник в “обира на века”

Илан Шор е кандидат на парламентарните избори в неделя

Двама членове на Европарламента и британски политик са замесени в скандал с лобиране в подкрепа на предизборната кампания на молдовски бизнесмен, осъден за водещата си роля в една от най-големите измами в историята на страната, съобщава “Политико”.

Лицето в окото на бурята е Илан Шор, предприемач от Молдова и кандидат за депутат на парламентарни избори в неделя в бившата съветска република. Той е осъден през юни 2017 г. на седем и половина години затвор за измама, ощетила държавата в размер на 300 млн. долара, като част от по-мащабна схема, изсмукала над 1 млрд. долара от трите най-големи банки в Молдова.

Бизнесменът настоява, че е невинен и е на свобода, докато тече процедурата по обжалване на присъдата му. Лидер на партия, която носи неговото име, за да убеди електората, че има подкрепата на ЕС, Илан Шор е успял да привлече в клип за предизборната си кампания двама евродепутати - италиански консерватор и австрийски крайнодесен член на ЕП, заедно с главния секретар на обединението на европейските консерватори. Последните не са коментирали публикацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят