Европа: Даваме ви пари за три кризисни центъра

Българското правителство е обещало да изгради три нови кризисни центъра за настаняване на преселници като част от ангажиментите, поети срещу отпускането на финансова помощ на страната ни за справянето с миграционния натиск по външната граница на ЕС. Това става ясно от официален отговор на Европейската комисия на парламентарен въпрос от избраната за вицепрезидент Илияна Йотова.

В отговора се казва, че размерът на първоначално обещаното безвъзмездно финансиране е 101 млн. евро, а не обявените през септември от премиера в оставка Бойко Борисов 160 милиона евро.

На 16 септември ЕК е предоставила финансиране с максимален размер от 108 млн. евро. След някои корекции по време на процеса на подписване на споразумението окончателният финансов принос на ЕС е бил намален. Общата сума, с която страната ни ще разполага, е 112 млн. евро, но 10% от тях са от национално съфинансиране.

„18,9 милиона евро са от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и са насочени към подкрепа за създаването на три отворени кризисни центъра за настаняване в България, за подобряването на условията за приемане и модернизацията на един транзитен център, както и за допълнителни мерки за информация и реинтеграция“, се казва в отговора на ЕК.

„През цялото време се говореше, че се заиграваме със страховете на хората", каза Илияна Йотова пред Би Ти Ви и попита защо мястото и датата на откриване на обектите не са били една от темите на КСНС. Според нея има риск следващото правителство да се окаже в ситуация, в която страната е поела ангажименти, които не може да изпълни.

От ЕК посочват още, че останалите 82,2 млн. евро, безвъзмездно финансиране от фонд „Вътрешна сигурност“ са предвидени за увеличаване на капацитета на интегрираните системи за надзор, комуникация и информация в България. Във връзка с това ЕС ще предостави превозни средства и системи за наблюдение на външните сухопътни граници на страната.

Бъдещият вицепрезидент Илияна Йотова заяви, че във всеки момент може да се повтори бунтът в  Харманли и е много важно да се изясни какви още са външнополитическите ангажименти, поети от правителството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България