Едва 13 гари са приспособени за хора с увреждания

БДЖ-Пътнически превози" ЕООД предоставя железопътен превоз на лица с увреждания и лица с намалена подвижност. Тринадесет железопътни гари са открити за извършване на тази дейност (София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Горна Оряховица, Плевен, Шумен, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Видин и Враца). Това заявява министърът на транспорта Ивайло Московски в отговор на депутатско питане за железопътния превоз на лицата с увреждания и с ограничена подвижност, пише БГНЕС.

В тези гари дружеството разполага с мобилни подемни устройства - мобиллифт и обучен персонал за работа с тях.

В гарите София и Горна Оряховица са осигурени по два мобиллифта. Гара Русе също е оборудвана с мобиллифт, но обемът на превозите на лица с увреждания и лица с ограничена подвижност е много малък, поради инфраструктурни особености на приемното здание на гара Русе, което възпрепятства достъпа на лицата с увреждания и с ограничена подвижност до пероните на гарата.

В железопътните гари София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна, заявките за превоз на ЛНП се приемат от изградените диспечерски гарови служби на Български червен кръст /БЧК/, подчертава Московски. Той допълва, че в гарите Горна Оряховица, Плевен, Шумен, Ямбол, Сливен, Пазарджик, Видин, Враца и Русе, заявките за превоз се приемат от служителите на „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД.

Към настоящия момент „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД разполага в експлоатация с шест специализирани вагона за превоз на лица с увреждания и лица с ограничена подвижност, които се включват в композицията на влаковете, според постъпилите заявки за превоз. При регистрирана заявка за превоз на лица с увреждания и лица с ограничена подвижност, „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД извършва промяна на плана за композиране на влаковете, като осигурява включване на специализиран вагон в състава на съответния влак.

В специализираните вагони има обособени места за лица, придвижващи се с инвалидни колички и техните придружители, както и изградени санитарни възли, отговарящи на международните стандарти. При последната доставка на 30 бр. спални вагона, 5 от тях разполагат с по две кабини, специализирани за превоз на лица с увреждания и лица с намалена подвижност. Същите се движат ежедневно в нощните влакове София - Варна и София - Бургас.

На кратки разстояния с пътнически и крайградски пътнически влакове, „БДЖ- Пътнически превози" ЕООД извършва също регулярно транспортно обслужване на лица с увреждания и лица с намалена подвижност с 22 дизелови и 23 електрически мотриси, които се движат по различни маршрути в страната. Всяка мотриса е оборудвана с подвижна сгъваема рампа за обслужване на такива лица. При пътуване с тези влакове не е необходима предварителна заявка за превоз. Обслужването им при качване и слизане от влака се извършва от превозния персонал, отбелязва министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България