Екатерини Сакеларопулу - Достойната гръцка жена

Управляващата в Гърция консервативна партия “Нова демокрация” номинира 64-годишната Екатерини Сакеларопулу за президент на страната. Тя е първата жена, оглавила Върховния административен съд на Гърция - Държавния съвет. Ако кандидатурата й бъде одобрена днес от парламента, тя ще бъде първата жена президент в историята на Гърция и ще замени действащия Прокопис Павлопулос, чийто мандат изтича през м. март. Ролята е предимно церемониална, а държавният глава се избира от парламента. Процесът по избор на президент може да наложи пет гласувания, като изборният праг започва от 200 гласа и постепенно намалява до 151.

Профилът на Екатерини във фейсбук е на модерна жена, с любов към книгите и пътуванията, но и пълен с професионален, социален и личен живот. Публикувайки снимки от своето детство, празници, обеди с приятели, презентации на книги и снимки от различни конференции, тя доказва, че трудолюбивата жена може и трябва да намери винаги време за семейството си. Не крие любовта си към животните и по-специално слабостта си към котките и винаги, когато намери възможност, показва любов и възхищение към баща си Николаос Сакеларопулос, който запали любовта й към правните науки. Говори английски и френски език. В личен план е разведена, с едно дете и живее в центъра на Атина.

Сред любимите й неща са песента “Калокераки” с Фатме и Дионисис Савопулос, посещения в музеи, препратки към филми, свързани с правосъдието, книги на Харпър Ли. Очарована е от архитектурата на Гауди в Испания. Обича да се позовава на книгите на Итало Калвино, както и на стари семейни снимки. Не крие любовта си към футбола и спорта.

Кириакос Мицотакис направи внимателен и умен ход с предложението за президент на републиката. Премиерът заяви, че лицето, което ще бъде избрано, трябва “да може да помири политическите сили в рамките на парламента.

Екатерини Сакеларопулу е родена в Солун през 1956 г. Завършва юридическия факултет на Атинския университет през 1978 г. Допълнителна правна квалификация конституционно и административно право получава в Сорбоната в Париж през 1989-1990 г. През 1982 г. е назначена за помощник-съдия във Върховния административен съд (Държавен съвет). През 1988 г. е повишена в асоцииран съветник. През 2000 г. става държавен съветник, а през октомври 2015 г. заместник-председател. Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи (2013-2015). От март 2015 г. е председател на научното сдружение “Гръцко общество по екологично право”. Избрана за ръководител на Държавния съвет през октомври 2018 г., предложена от управляващата тогава партия СИРИЗА. Има богат опит в преподаването, както и като консултант в министерствата на образованието и външните работи. Член е на съюза на съдиите в Гърция.

Дългогодишната съдийка е председател на Гръцкото дружество за екологично право от 2015 г. и работи активно по големи дела, свързани с околната среда, включително отклоняването на река Ахелой в гръцката област Тесалия и опазването на историческите бежански сгради на бул. “Александрас” в Атина. Автор на няколко книги.

Новият президент на републиката е многолика личност с интерес към околната среда и животните, както и приятелства в областта на правосъдието и изкуството. Тя се фокусира главно върху своя неполитически статус и върху това да бъде достойна жена.

Г-жа Сакеларопулу е уважавана личност от членовете на Нова демокрация. Що се отнася до СИРИЗА, тя е лицето, избрано за поста председател на Държавния съвет след единодушното решение на правителствения кабинет на СИРИЗА по предложение на тогавашния министър на правосъдието Михалис Калогиру.

Избирането на Сакеларопулу на поста на президент на републиката е едно историческо развитие, което завършва на символично ниво привидно малкия, но плътен исторически и събитиен живот от два века на гръцката държава. Предстоящото избиране на първата жена президент на гръцката държава също свидетелства за трудния, но винаги перспективен курс на жените в социалния контекст на страната в една географска и културна среда, често съвсем не лека за тях. Това е показател за положителна оценка на социалната мобилност, свързана с обучението, преквалификацията в чужбина (Франция в случая) и кариерния път в Гърция. Един социален модел, с който са запознати по-младите поколения допринесъл значително за европеизацията на Гърция.

С предложението си премиерът изрази увереност, че Гърция е способна да възпре всяка провокация срещу суверенитета си. “Мисля, че е време страната ни да има достойна гръцка жена на най-висшата позиция в държавата”, категоричен е Мицотакис.

 

Обича червените чанти

Екатерини Сакеларопулу е прогресивно лице, с демократични убеждения и важен фактор в областта на правосъдието, но не беше сред доминиращите имена и се оказа изненада. До миналата сряда никой не я познаваше, или поне не знаеше, че я познава. Скромна с непретенциозна елегантност, излъчваща любезност с любимите й червени чанти и арт брошки. Както самата тя коментира в първото си изявление след номинацията, “Вярвам, че това предложение е чест за мен, правосъдието и съвременните гърци”.

 

За нея

Ще бъде изключителен президент

Г-жа Сакеларопулу има голям авторитет и институционални способности. Тя се справи с много важни политически решения относно живота на милиони хора. Има много важна политическа гледна точка и може да представлява страната в международен план. Ще бъде изключителен президент, който ще остави своя отпечатък.

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

 

Сигурен съм, че ще успее

Въпреки че е обучена на “задължително внимание”, присъщо за съдебна институция, тя има утвърдени и мощни възгледи за обществото, човешките отношения, които са същността на политиката. Добре осъзнава, че непреодолимата дилема в политиката е конфликтът между “моралната отговорност”, основана на реални факти, и задължението за истината и “морал на убеждението”.

Евангелос Венизелос, бивш лидер на ПАСОК и бивш вицепремиер

 

Няма да може да посети Атон

Екатерини Сакеларопулу би била отличен избор за министър на правосъдието, но не президент. Смятаме, че на този етап тя бе “използвана” от “Нова демокрация” главно заради синдрома за малоценност на идеологическата хегемония на левицата през последните 70 години. Не е международно призната и не може да представлява страната в чужбина. За първи път върховният лидер на държавата няма да може да посети Атон, какво означава това?

Кириакос Велопулос, лидер на партия “Гръцко решение”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети