Еколози разясняват действията при намерени бедстващи животни

Благодарение на спешна намеса са спасени 9 защитени птици за година

С настъпване на пролетно-летния сезон и все по-честите случаи на сигнали за бедстващи животни, РИОСВ – Велико Търново напомня как се процедира при такива случаи. Преди да се предприемат действия, трябва да се разбере дали животно има видими физически увреждания или се намира в условия, застрашаващи живота му.

"В зависимост от това дали е защитен вид, ловен обект, селскостопански животни, кучета и котки, вариантите да се потърси помощ или съвет са няколко. Подробна информация е представена на сайта на екоинспекцията. Тя дават информация за действията при намиране на млада птица, малко на бозайник и сухоземна костенурка. Разписани са и случаите, в който се налага прибиране на ранено диво животно", разясняват от екоинспекцията в старата столица.

От компетентността на РИОСВ е да предприема мерки, засягащи защитени видове, включени в приложенията на Закона за биологичното разнообразие. Експерти от РИОСВ преценяват състоянието на екземпляра. В случай, че може да оцелее без намеса, той се оставя на място или се насочва за лечение и отглеждане към спасителен център. В резултат на навременната намеса на експертите по биологично разнообразие от РИОСВ – Велико Търново, през 2017 г. са спасени девет защитени птици, които са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Желателно е преди да се предприемат каквато и да е действия, гражданите да се консултират с компетентните органи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони