Елина Друмева - Мисис Икономика

Елина Друмева е „Мисис Икономика” за 2017 година. Тя бе отличена от най-голямата работодателска организация у нас - Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и списание „Икономика”. Друмева е управител и собственик на фирма “Абритес” ООД - българска IT компания, която тя създава, заедно със съпруга си през 2005 година. Фирмата е специализирана в разработка и производство на собствени софтуер и хардуер за диагностика на автомобили. Друмева започва семейния си бизнес само с двама служители и офис под наем, а днес компанията притежава дистрибуторска мрежа почти в цяла Европа, а тя и фирмата печелят награда след награда.

Елина Друмева е родена в града на липите, поетите и правите улици - Стара Загора. Не случайно “Мисис Икономика” управлява IT специалисти, които определя като “творци”. Завършила е СУ “Максим Горки” в родния си град, което е създадено като руска езикова гимназия, а след това продължава образованието си в Химикотехнологичния и металургичен университет в София, като се дипломира по специалност “Металургични пещи и агрегати”.

Близките й я познават като човек с весел нрав, страст към пътуванията, новаторски дух, изключително дейна и енергична. Служителите я описват като прецизна и всеотдайна жена, която се стреми да намери индивидуален подход към всеки служител и да го накара да се чувства спокоен и уверен в това, което прави. Може би и затова екипът на компанията се увеличава в пъти през последните години, а дружеството вече разполага с две собствени сгради в София, цех във Варна и собствен офис в Париж, и към момента е сред лидерите в автомобилната диагностика в световен мащаб - с представителства в над 62 държави на 6 континента. Неслучайно компанията, която Друмева управлява, получава и голямата награда на КРИБ в категория “Растеж” на тазгодишния Пролетен бал. На въпрос на “Труд” трудно ли се намират добре подготвени IT специалисти у нас, Друмева отговоря, че българските университети успяват да дадат на студентите една добра теоретична подготовка.

Въпрос на лична мотивация е обаче кой ще чуе това, което му говорят по време на лекции и кой ще мине по повърхността на информацията.

“Това, което прави един IT специалист добър, е не само добрата университетска подготовка. Добър ставаш, когато успееш да вземеш максималното от своите учители и над него продължиш да надграждаш - знания и опит”, казва Друмева. Тя е категорична, че практиката е тази, която те движи напред, посредством нея се сблъскваш с различни проблеми, търсиш тяхното решение и ако си достатъчно упорит - ги решаваш. Според нея професионализмът вече е по-сложно качество - то идва, когато имаш добра теоретична подготовка, богат опит, съчетани с личностни качества като самокритика, мотивация, желание, воля да не се предаваш пред трудностите и стремеж към знания. Като работодател тя признава, че основният проблем на пазара на труда, особено в сферата на информационните технологии, е липсата на квалифицирана работна ръка.

Питаме я и за перспективите пред IT сектора, бранш, превърнал се в мечта за все повече млади българи. За “Мисис Икономика” работата на компютърните специалисти, колкото и странно да звучи, прилича на тази на писателя. Трудът им е вид творчество, те градят продукт, но не чрез букви и препинателни знаци, а чрез цифри - нули и единици.

Съветът на Друмева към мениджърите отново е свързан с екипа, защото, за да се утвърди на пазара една компания, ръководителите трябва да съумяват да изградят отбор от професионалисти и да спечелят тяхното доверие.

“Екипът - неговото изграждане и запазване като такъв, трябва да бъде една от основните цели на добрия мениджър. Изключително много държим на хората. Ето защо всяка година организираме тиймбилдинги, правим малки екипни игри по случай най-важните дати в християнския календар - Коледа и Великден, включваме ги в обучения, курсове за усъвършенстване на компетенциите им, правим коледни партита за децата на служителите и т.н. И импулсът за всичко това идва от вътрешното убеждение, че сплотеният екип е най-добрият капитал, с който един работодател разполага”, казва тя.

Пътят на “Мисис Икономика” сам по себе си показва същността й - от задълбоченото изучаване на езика на Достоевски, през тежката материя на металургичната индустрия, до необятното поле на бъдещето, принадлежащо на информационните технологии.

 

Пътешествията я обогатяват

Елина Друмева обича да пътува и да се запознава с различни култури. Споделя, че пътешествията я обогатяват духовно. В свободното си време се отдава на спорт, с удоволствие приготвя кулинарни изкушения за най-близките си хора. Харесва да чете поезия и психологически романи.

Един от любимите и автори е Фредерик Бегбеде.

 

За нея

Успя да привлече студенти от Великобритания

Тя е моторът и двигателят на компанията. Много важно е също така, че Елина Друмева успя да привлече студенти от Великобритания и Германия като стажанти на “Абритес” и Академия Икономика на КРИБ, които искат след стажа си във фирмата да се завърнат на работа в България. Очевидно страната ни вече е добро място за завръщане, за което принос има както правителството, така и бизнесът, обединен в КРИБ, който предоставя адекватно европейско заплащане.

Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ

 

Взема решения с лекота и ги превръща в печеливш ход

Елина Друмева умее да мечтае и притежава неизчерпаема воля и енергия, за да сбъдва мечтите си. Изключително организирана и последователна, с бърза мисъл, голямо въображение, тя с лекота взема решения и ги превръща в печеливш ход.

Николай Хаджидончев, председател на Управителния съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация

 

Човек, на който безусловно можеш да разчиташ

Познавям Елина от близо 30 г. За мен през всички тези години тя е била голям приятел, човек, на който можеш безусловно да разчиташ. Лидер, обединяващ около себе си хората, благодарение на личностните си качества, които увличат и вдъхновяват. Впечатлявам се от професионалните й умения, които тя изгради през годините в непрекъснато самоусъвършенстване. Тя е от хората, чийто живот се движи от непрекъснато “нещотърсачество”.

Радослава Рашева, ръководител направление “Редакционна политика” във вестник “Национална бизнес поща”- Стара Загора

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети