Жилищата в Люлин поскъпват най-бързо

Цените на жилищата в София нараснаха с над 5% за година и достигнаха средно 1035 евро за кв. м.

Иван Вазов, Център и Изток са най-желаните столични квартали

Най-малко движение на цените има в Лозенец и Яворов

Средната цена е 1035 евро за кв. м.

Сред кварталите в София най-бързо поскъпват жилищата в Люлин, сочат данни на компания за недвижими имоти. Средната цена на апартаментите в Люлин е 722 евро за кв. м към средата на миналата година, което е ръст със 7,44% за година. Основната причина за това може би е фактът, че жилищата в Люлин все още са едни от най-евтините в столицата. Това стимулира интереса на купувачите, а с нарастването на цените Люлин се доближава до останалите райони в София.

По-евтини са апартаментите в Обеля (следно 710 евро за кв. м) и в кварталите Сердика и Свобода (705 евро за кв. м). Като в тези райони цените също нарастват с изключително бързи темпове - 7,25% ръст за година в Обеля и 6,17% в Сердика и Свобода.

В още няколко столични квартала апартаментите вървят под 900 евро за квадрат - например в Овча купел (893 евро), Надежда (822 евро), Дружба (844 евро), Суха река и Хаджи Димитър (по 818 евро). Като цените на апартаментите във всички тях са нараснали с над 6% за година и така изпреварват повишението на цените в по-скъпите столични квартали. Разбира се има и някои изключения. В Красна поляна, където цените са сравнително ниски - средно 786 евро за квадрат, цените също вървят нагоре със стабилни темпове от 5%, но увеличението е по-малко отколкото в Дружба, Суха река и Хаджи Димитър.

Средната цена на жилищата в столицата достигна 1035 евро на кв. м, при 985 евро/кв. м година по-рано. Това представлява ръст от 5,34%. Най-скъпо продължава да е в Иван Вазов, Център и Изток, съответно с 1482 евро, 1442 евро и 1422 евро за кв. м. Апартаментите в тези най-желани райони също поскъпват с много бързи темпове от 4,5-5% годишно.

Челната петица на кварталите с най-скъпи жилища се допълва от Лозенец (1391 евро/кв. м) и Яворов (1285 евро/кв. м). Повишението на цените в тези два квартала е с почти едни и същи темпове - малко над 4%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти