Жилищата под наем са хит в интернет

Търсенето на апартаменти се е увеличило с 86%

Повечето хора са похарчили над два пъти повече за онлайн пазаруване през 2018 г.

Спортните стоки са сред най-купуваните

Апартаментите под наем станаха хит в интернет, показват данни на платформата за онлайн продажби OLX. Търсенето на обяви за жилища под наем през 2018 г. се е увеличило с 86%. От компанията отчитат и 59% ръст на търсенето на апартаменти за продажба, 45% на къщи и вили, 50% на парцели и 38% за наем на магазини.

Най-много обяви за продажба на апартаменти се публикуват през януари, а най-малко през декември, посочват онлайн експертите. Средната цена за наем на тристаен апартамент в София е 990 лв. според предлагането в онлайн платформата.

Една от най-активните категории е „Авточасти“ с 55% ръст на търсенето през 2018 г. и с 58% увеличение на предлагането. Потребителите имат и по-голям интерес към покупката на машини и инструменти (50% ръст през миналата година) и велосипеди (+47%). С 53% се увеличават обявите в категория „Рокли“, като традиционно най-много модни артикули се публикуват от София и областта й, докато в централна България предлагат предимно почивки във вили под наем. В Русе най-често пускат обяви за продажба на детски артикули.

С 10% са се увеличили новите продавачи, отчитат още от компанията. 45% от потребителите на платформата са похарчили над 500 лв. за онлайн покупки през 2018 г., а други 20% от тях са отделили над 1000 лв. От всички запитани в анкетата 65% са отговорили, че са похарчили поне два пъти повече за онлайн покупки отколкото офлайн по магазините.

Отчита се ясна тенденция, че най-често онлайн потребителите пазаруват модни артикули и аксесоари, следвани от спортни стоки, продукти за бебето и детето, както и домакински уреди.

За предстоящия Свети Валентин българите харчат с 37% повече за подаръци спрямо миналата година, като покупките на цветя нарастват със 178%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес