Жители и кметове на 11 села излизат на протест срещу изграждане на кариера за варовик

Жителите на 11 села от общините Стара Загора, Нова Загора и Николаево, заедно с кметовете излизат на протест срещу изграждането на кариера за варовик в местността Кереч Търла в землищата на Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви. Те ще блокират за кратко пътя Казанлък – Бургас на 22 август от 11:00 часа, до бензиностанцията край град Николаево, съобщи кметът на село Братя Кунчеви Георги Георгиев.

Той уточни, че заради кариерата ще бъдат обезлесени около 1000 дка многогодишна широколистна гора. В резултат на взривните дейности ще бъдат замърсени атмосферния въздух и водите на три реки, ще се наруши екосистемата на язовира край село Братя Кунчеви, който се използва за спортен риболов. През населените места ще минават тежки камиони, което ще се отрази на качествата на въздуха и свободното предвижване най-вече на децата, каза още Георги Георгиев.

Заради предвидените дълбоки изкопи, които трябва да бъдат направени, билото на Средна гора ще падне със 100 метра на ширина 1 км.

Следващият протест ще бъде на 9 септември, а преди това в местността Юрта, която е в близост до района на бъдещата кариера, ще има денонощен палатков лагер.

Хората от съседните села протестираха и през 2014 г., когато кариерата трябваше да заработи, но стартът на дейността ѝ беше отложен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България