Журналистката Оксана Бойко: В Сирия Русия не защитава режима, а това, което е останало от държавата

Руската журналистка Оксана Бойко даде интервю пред БТВ във връзка с напрежението в Сирия в момента.

Не мисля, че Русия се чувства притисната, макар че възприемаме ситуацията в света много сериозно. Струва ми се, че руснаците се отнасят много по-различно към възможността да се случи война, сравнено с европейците и другите държави. Ние загубихме много хора по време на войните и бихме искали да избегнем такава ситуация когато днешните напрегнати отношения биха могли да прераснат в конфронтация. Така започна коментарът на Бойко на въпрос до колко се чувства притисната Русия в момента.

"От гледна точка на Кремъл това беше нужно на Русия и на руската държава. Официалната версия е, че Русия се бори в Сирия с международния тероризъм.", коментира журналистката за това, каква е целта на Путин в Сирия и на кого беше нужна руската намеса. "При нас е много дълга границата с бившите съветски, средноазиатски републики и имаме много мюсюлманско население - около 30 милиона. Затова се смята, че едно такова агресивно и екстремистко ислямско движение рано или късно би дошло в Русия. От гледна точка на Кремъл, участието на Русия в сирийската кампания служи на целите на безопасността на самата Русия и втората цел, добавям го от себе си, е стремежът да се спрат и препятстват безкрайните войни, които се устройват от различните държави в Ирак, Либия, Сирия и в крайна сметка някой трябва да сложи край на това. Не знам дали Русия ще успее да го направи, но ми се струва, че целта, преследвана от Русия в Сирия, е така или иначе да има мир. Дали ще бъде реалност ще видим допълнително:, допълни Бойко.

Оксана заяви, че Русия не защитава режима на Асад, а това, което е останало от сирийската държава – здравеопазване. Държавата от гледна точка на Русия смята, че ако се махне в този момент правителството на Асад, държавата ще бъде погълната от този голям терористичен интернационал, който присъства и в държави като Ирак.

"Не мисля, че отношенията Русия - Европа и Русия - Великобритания са едно и също. Съвсем не. Москва не признава, че този човек и дъщеря му са били отровени по заповед на Путин и че държавата Русия има общо с това. Хора в Москва смятат, че тук се преследва опит да се прекъсне затоплянето на отношенията между континентална Европа и Русия. Трябва да разберете, че търговските отношения между Русия и Англия не са кой знае какви и от това, че отношенията ще се развалят няма значение. Докато с Европа е друг случаят. Ние много купуваме и много продаваме на Европа. Затова, ако се влошат без съмнение двете страни ще се окажат под удар. Всички ще загубят от това, спечелили няма да има. И това е достатъчно добре разпространена гледна точка, че такава масирана атака първо от Великобритания и сега от САЩ преследва целта да влоши и да попречи на дипломатическите отношения между континентална Европа и Русия:, коментира Бойко по случая "Скрипал" и по-конкретно дали е вярвала, че отношенията между Русия и Европа ще се влошат толкова рязко след аферата.

"Практически бих питала всичко, защото ние не знаем какво се е случило с него и с дъщеря му. Единственото което чухме е името на това семейство паралитични субстанции, с които уж били отровени. Не знаем как този нервно паралитичен газ се е оказал във Великобритания, кой го е докарал, по какъв начин са били заразени, какво е състоянието им в момента, къде се намират, как се чувстват. Искам да отбележа, че Великобритания е държава, която е лидер в света по камери за външно наблюдение. Ако сте били в Лондон или други градове - има камери на всеки ъгъл. Не може да направиш крачка без да попаднеш в зоната им. Месец по-късно нямаме отговори на базовите въпроси по отношение на това престъпление. Независимо от това Великобритания прави големи крачки да накаже Русия без да обясни какво се е случило в Солсбъри.", допълни Бойко на въпрос какво би попитала Скрипал при евентуално интервю с него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия