Задължават апартаментите и стаите за гости да сe регистрират

По време на гласуването на Бюджет 2020 в ресорната Комисия по бюджет и финанси в НС бяха вкарани поправки, касаещи регламентирането на стаите и жилищата, които се отдават краткосрочно под наем чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Facebook и др. Предложението за тези промени е на депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ, която е и председател на бюджетната комисия в парламента, и на Валери Симеонов от "Обединени патриоти".

Според Менда Стоянова до момента законът е изисквал тези услуги да се извършват единствено от фирми или от физически лица, но само ако те са категоризирани. Думата, която изплаши бранша е "категоризация", заради това тя уточни: "Текстът за задължителната категоризация съществува и сега в закона, но не се е спазвал и изпълнявал", каза тя.

С оглед, че за тези обекти да се категоризират е административна тежест, шефката на бюджетната комисия решила да се изисква само регистрацията на апартаменти и стаи за гости в съответната община. Но хазяйте ще имат още едно изискване - да вписват гостите си. Глоба от 500 до 5000 лв. за физически лица и от 1000 до 10 хиляди за фирми, както и спиране на дейността до 14 дни за първо нарушение и до 30 дни за повторно нарушение с решение от съда, гласуваха депутатите.

За да съберат дължимите им данъци от предоставянето на стаи или апартаменти под наем общините ще мигат да купуват данни от платформите, с които да разберат дали има хора, които са без регистрирани места за настаняване. За съответната регистрация ще се плаща такса на легло, която в София е около 90 стотинки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес