Задължават свинарите да сменят обувките

Прасетата в задния двор не трябва да се разхождат свободно е една от мерките за биосигурност.

Стопаните трябва да имат работно облекло, с което да влизат в кочината

Повишават мерките за биосигурност

Затягат дезинфекцията в обектите

Определят се нови мерки за биосигурност в трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат свине. Те са лично стопанство, фамилна ферма и индустриална ферма, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в Стара Загора.

В момента в домашните стопанства е допустимо отглеждането до пет прасета, но се обсъжда броят им да се намали до три, уточни Танева.

Мерките за биосигурност в стопанствата тип заден двор предвиждат три неща – дезинфекция, сигурност на фуражите и контрол от страна на ветеринарните лекари, обясни за „Труд“ бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Стопаните трябва да поставят едно киче, напоено с дезинфекционен разтвор, през което да минава, когато се влиза в кочината. За ръцете трябва да се постави мивка, отново с препарат, за да се почистват ръцете преди и след влизане при прасетата, обясни Найденов. Друга мярка предвижда стопаните да не използват дрехите и обувките, с които хранят и чистят на животните, за други поводи.

Свиневъдите трябва да купуват фураж само от магазини с разрешително, а ако произвеждат такъв, да информират ветеринарния лекар. Задължително изискване е свинете в частните стопанства да бъдат маркирани. Всичко това обаче не може да се контролира само от общинските ветеринарни лекари, които са едва около 300 за цяла България, посочи Найденов. По думите му нужно е в контрола да бъдат включени и частните ветеринарни лекари, но за целта държавата трябва да им плаща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес