Запечатват заведения на фирми бушони

Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Нямат нищо на тяхно име

Нова дизайнерска схема оставя на заден план укриването на оборота

Данъчните стартираха акция за запечатване на заведения и ресторанти на фирми бушони, които са създадени с ясната цел да не плащат никакви данъци, научи “Труд”. Няколко столични заведения прилагат дизайнерски конструирана система за неплащане на данъци, разказаха експерти от НАП. При нея един ресторант дава касови бележки и отчита оборота си. Но не плаща дължимите данъци и осигуровки на работниците, а няма никакво имущество, на което от НАП да наложат запор.

При тази схема помещението, в което се намира ресторантът, е взето под наем. Оборудването е собственост на друга фирма и също е под наем. Фирмата, която оперира заведението, трупа задължения от 1-4 млн. лв., но не ги плаща. Ако от НАП запорират сметките на дружеството, същата дейност в заведението се поема от нова фирма на същия собственик като първата. За 1-2 дни договорите на целия персонал се прехвърлят от първата на втората фирма. Използваните в ресторанта касови апарати се прехвърлят на новото дружество, договорите с доставчиците и със собственика на помещението и на оборудването също се прехвърлят.

Оказва се, че укриването на оборота и неиздаването на касови бележки отстъпва на заден план като схема за неплащане на данъци. Новото изискване всеки касов апарат да подава данни в НАП на 5 минути за отчетения оборот прави невъзможно прилагането на много от досегашните схеми за укриване на данъци. Затова собственици на заведения все по-често прибягват към нови подходи.

От НАП са решили да прекратят тази схема за неплащане на данъци. Първоначално тя е използвана от заведения в курортите, но вече се прилага и от оборотни вериги от ресторанти в София. През изминалия уикенд експертите от НАП са запечатали 2-3 обекта за по 24 часа, за да обезпечат събирането на доказателства за извършените от тях данъчни нарушения. Тъй като те дават касови бележки срокът на запечатването е по-кратък, а не до 30 дни, който е предвиден за укриване на оборота. Данъчните се насочват и към фирите, на чието име е оборудването в ресторантите, така че ако не платят налозите си, то ще бъде продадено на търг. Веднага след акцията през уикенда дължимите налози от фирмите са били платени.

 

Всеки обект с различен собственик

Софтуер следи кога продажбите доближават 50 хил. лв.

Голяма верига от сладкарници в София използва интересен начин, за да не плаща ДДС. Всяка сладкарница на веригата е на различна фирма, макар че собственикът на тези дружества е едни и същ. Така обаче оборотът от дейността е разделен между много обекти. А когато оборотът на една от сладкарниците доближи 50 хил. лв., тя се прехвърля на друга фирма.

От НАП използват специален софтуер, който следи отчетеният оборот от търговците. Когато оборотът наближи прага да регистрация по ДДС от 50 хил. лв. в НАП получават сигнал и експертите следят дали въпросната фирма ще се регистрира по ДДС. Ако не го направи, а дейността є изведнъж спре, това е ясен сигнал, че се използва схема за неплащане на данъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес