Започват проверки на всички фактури за онколекарството

Здравният министър Кирил Ананиев поиска НАП да провери лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства. Снимка: Денислав Стойчев

Ревизия ще покаже как се прави ценообразуването

Генерици за онкоболни забъркали скандала с цените

Националният съвет по цените и реимбурсирането на лекарствата ще извърши цялостна проверка на всички фактури за медикамента Пеметрексед. Това заяви председателят на съвета проф. Николай Данчев пред депутатите от здравната комисия.

Пълната ревизия ще покаже къде има проблем, да се провери целия ценообразуващ кръг, подчерта проф. Данчев.

Ще продължим да търсим най-работещите варианти за системата на здравеопазването, заяви здравният министър Кирил Ананиев. И беше категоричен, че по-ефективно разходване на средствата ще се постигне с въвеждането на електронната здравна карта.

Оригинални лекарства и генерици, които имат същото активно вещество, но се различават по помощни съставки, е една от причините за драстичните разлики на едно и също лекарство за онкоболни. Това стана ясно по време на 3-часовото заседание на здравната комисия, по време на които беше изслушан шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Цените на лекарствата постави първо във фокуса на вниманието на депутатите зам. - председателят на парламента д-р Нигяр Джафер. И изрази съжаление, че шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев няма да говори пред здравната комисия заедно с изслушването на здравния министър Кирил Ананиев.

От частните болници също присъстваха на заседанието на здравната комисия и подчертаха, че те ползват оригинални лекарства, а държавните - масово генерици. Медиците са категорични, че последните лекуват също много добре, но като цяло ефектът на лечение е по-качествен от оригиналите.

Стана ясно, че ще бъдат проверени всички фактури по веригата за цените на медикамента от производителя до болницата.

Частните болници също ще бъдат задължени да правят обществени поръчки за закупуването на лекарства, както в момента правят държавните и общинските лечебници. Припомняме, че тази своя теза разви министър Кирил Ананиев още в сряда. Неговото ведомство ще подготви законопроект с новите правила в Закона за обществените поръчки, който ще бъде съгласуван и с Министерството на финанасите.

Здравният министър Кирил Ананиев вече поиска НАП да провери лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства. А от БСП настояха и за проверка от прокуратурата в министерството на здравеопазването, за да се установи как лекарствата поскъпват в пъти към различните лечебни заведения.

 

Доктор Дечо Дечев, шеф на НЗОК, пред “Труд”:

Някой помпа цените между производител и болница

- Как стана така, доктор Дечев, че изведнъж открихте тези разминавания в цените за лекарства?

- По сигнал на производителя на лекарството. Сигналът на производителя бе, че приходът, който е получен от лекарството, е много по-малък, от този, който Касата е заплатила за продукта.

- Ще се реши ли ценовата разлика с промените в Закона за обществените поръчки, които министър Ананиев вече анонсира?

- Ако, това се случи - да. При всички положения ще има положителен ефект в частта му за рационалното използване на средствата.

- Установили ли сте други механизми, по които се правят опити за източване на НЗОК, за които сте готов да алармирате Здравно министерство?

- Здравно министерство, ако желае, може да получава информацията, която получава и Касата. Ако те желаят да получават тази информация, в закона е казано изрично, че всички лечебни заведения предоставят ежемесечно информация. Какви анализи ще си направят от тази информация - вече е друг въпрос. Що се отнася до механизмите за източване, ако ви кажа, че няма други такива - ще ви излъжа.

- Тези, да ги кажем надвзети пари за онколекарството, въпреки че те не са и надвзети...

- Да, те не са надвзети. Всичко е в рамките на закона. Според закона, всяка една цена, която не е по-висока от максимално регистрираната, е законно да се плати. Проблемът е, и това, което на практика трябва да се установи е, как е фактуриране това лекарство по веригата. Защото когато търговецът на едро го е закупил от производителя, той не може да сложи повече от 10 процента надценка върху цената, на която го закупува. И то тези 10 процента не могат да бъдат повече от 10 лева за този продукт.

- Как тогава виждаме този фрапиращ марж от 129 лева до 1063 лева за това лекарство?

- Ето, точно това трябва да се провери! По какъв начин в болницата, която го отчита към Касата, се е стигнало до тази цена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве