Зарязаха лозята на властта в Евксиноград

С Врачански мискет ще полеят знаковата среща на Борисов, Ердоган, Юнкер и Туск

В проливен дъжд зарязаха на 14 февруари лозята в Двореца "Евксиноград". По вода ще върви, каза свещеноиконом Добромир Георгиев от храм "Св. цар Борис в квартал Аспарухово, който отслужи тържествена литургия за здраве и берекет в базата на властта, която въпреки лошото време се препълни с гости.

104 дка лозови масиви дадоха 70 тона висококачествено грозде -реколта 2017 г., обясни за "Труд" главният технолог на първата царска и последна държавна изба Нели Тодорова. В половинвековните бъчви традиционно наливат 35 тона вино, като част от гроздето отива за дестилати за прочутия коняк Евксиняк. В изба "Евксиноград" отлежават само бели вина, но от пет сорта- траминер, шардоне, мускат отонел, немски ризлинг и Врачански мискет от сорта Врачанска теменуга, който е на изчезване в България. От него наливат любимото вино на Тато, което е запазената марка и гордост на избата.

С Врачански мискет ще полеят предстоящата среща на високо равнище на Бойко Борисов с турския президент Реджеб Ердоган, с шефа на Европейския съвет Доналд Туск и президента на ЕК Жан-Клод Юнкер. Виното ще е от новата реколта, от този сорт няма отлежало, защото винаги свършва първо, научи "Труд".

Още през декември бутилират елексира и го пускат преди Нова година за продажба във фирмения магазин на "Евксиноград". През лятото виното разхлажда управляващите на плажа, а през цялата година се търси от наши и чужди туристи, които веднага намират правителствената резиденция и избата край морето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България