Захлаждане и дъжд за почивните дни

Сняг по високите планини и ветровито по морето в края на седмицата

Понеделник е последният ден с летни температури, а с настъпването на астрономическата есен ще усетим и метеорологичната, заяви пред “Труд” синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков. Чувствителното захлаждане ще настъпи в четвъртък и ще остане осезаемо през трите почивни дни.

“Вчера бяха отчетени стойности между 32 и 37 градуса, днес максималните ще са малко по-ниски – между 30 и 35 градуса, като от вторник започва постепенно понижение на температурите. Чувствителното захлаждане, заедно с чести валежи ще настъпи в четвъртък, когато дневните температурите ще се понижат до 18 до 23 градуса”, зави синоптикът. По думите му още преди почивните дни ще бъде и много ветровито, което ще създаде допълнително усещане за по-ниски температури.

В събота времето ще е по-хубаво и температурите леко ще се повишат, но в неделя отново ни очакват типично есенни стойности.

“Тази година метеорологичната есен настъпва заедно с астрономическата, а обикновено я изпреварва с 5-10 дни. Този път обаче захлаждането се случва навреме”, обясни Янков. Той посочи, че период с нови валежи ще настъпи следващият понеделник и те ще продължат до края на месеца. Затопляне и стабилизиране на времето се очаква след 3 октомври.

Според прогнозите от четвъртък времето ще се развали и по морето и вече няма да бъде подходящо за плаж.

“Нахлуващият вятър ще откаже всички желаещи да почиват по нашето Черноморие”, каза синоптикът Петър Янков. Той предупреди, че в четвъртък в планините над 2 200 метра надморска височина ще превали сняг.

“Тогава вече няма да е подходящо за планински туризъм. Пътеките ще са мокри и хлъзгави, ще е доста ветровито. За любителите на походите времето ще е благоприятно след 3 октомври”, заяви Янков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България